fredag 28 oktober 2011

Oljan är inte alltid boven!

Titel: The Oily Maniac

År: 1976

Land: Hong Kong

Genre: Skräck

Publik: Daniel, Andreas




Handling: Är du rädd för bajs? Inte? Du kanske kommer att ändra dig efter att ha beställt den här filmen från farbror internet och matat in den i dvd:n, för då kommer du bevittna ett sjutusans bajsmonster som klafsar runt och stryper såväl kvinnor som män urskiljningslöst. (Men egentligen består monstret av olja, fast han ser ut som bajs. Men det är sant, det vi skrev, att han stryper människor utav bara fan, och att båda könen råkar lika illa ut, plus att kvinnorna allt som oftast dör topless.) Är det förvirrande? Går handlingen för fort fram? Låt oss då starta berättelsen från början så ska du se att alla lösa trådar kommer att knytas ihop.



Allt startar med att vi får bekanta oss med advokaten Shen Yuan. Han lever ett bittert liv som krympling. Han har fruktansvärt dålig självkänsla och drar sig inte för att beklaga sig högt. Föga förvånade går inte flickorna i gång på alla cylindrar av en man som bara snyftar, gnäller, klagar och gråter. Allt blir till en ond nedåtgående spiral för Shen … Lyckligtvis ska hans morbror avrättas, dömd för mord. När Shen besöker honom i isoleringen berättar han plötsligt att Shens far var exorcist. Shen hinner inte mer än att dra andan av förvåning innan morbror river av sig sin tröja och tvingar sin brorson att kalkera av en magisk formel som han har tatuerad över hela sin rygg. Morbrorn avrättas och Shens liv på kontoret återgår till det normala och gråa. Men så en dag upptäcker Shen att hans kollega är en korrupt man som spelar ut hela domstolsväsendet för att roffa åt sig sina klienters pengar. Och som om inte det vore nog så avvisar granntjejen ytterligare en av Shens många frierier. Allt detta gör honom rosenrasande och han gör vad varje rationell man skulle ha gjort: Han går hem, läser högt sin morbrors besvärjelse flera gånger om, slår sönder det armerade betonggolvet (vilket i sig är en bedrift med tanke på att han har polio). Han upptäcker en oljekälla i grunden och hoppar ner i sörjan. Sedan stiger han åter upp som THE OILY MANIAC! Och vi kan lova er att han gjorde rätt i att ge sig själv ett sådant smeknamn.



Minnesvärda scener: Det finns en fantastisk scen då polisen utreder en brottsplats där en kvinna blivit mördad (hon är topless.) Alla poliser glider planlöst omkring i hennes lägenhet. Ingen verkar veta hur man utreder brott. En konstapel drar sitt finger längs med en bokhylla, fotografen fotograferar sina kollegor istället för brottsplatsen. Chefskommissarien drar slutsatsen att anledningen till att det ligger olja utspritt över hela kvinnans hem är boven har smetat in sig själv för att kunna röra sig snabbare. Det slutar med att de griper en oskyldig person och åker tillbaka till stationen.



En annan scen som är fullkomligt lysande är när vår hjälte och hopplösa romantiker Shen Yuan för en gångs skull har lyckats få en tjej intresserad av honom, så pass att hon bjuder honom på middag hemma hos henne. Han tackar gladeligen ja. Middagen står serverad på bordet men Shen dyker inte upp klockan åtta som de kom överens om. Har han skadat sig i någon bilolycka? Nej, då. En timme försenad snubblar han in i hennes lägenhet. Hon erbjuder sig att värma på maten igen varpå Shen tackar nej eftersom han precis har ätit hos Yue. Han förklarar att Yue lagar hans absoluta favoritmat, kyckling i curry. Han vill inte ha någon annans mat än Yues. Hans dejt blir ledsen och Shen förstår inte varför. Kort därefter springer den frustrerade och missförstådda oljegalningen åter omkring och stryper folk.



Minnesvärda citat: En rättegång tar upp ett mål där en kvinna anklagar en man för att ha våldfört sig på henne. Kvinnan blir förhörd av åklagaren som kommer fram till henne, tar av sig sina glasögon och lutar sig mot träräcket som skiljer dem bägge åt:

Åklagaren: ”Rörde han vid era bröst?”

Målsägaren: ”Ja, det gjorde han.”

Åklagaren: ”Rörde han vid det högra eller vänstra?”

Målsägaren: ”Båda två.”

Åklagaren: ”He he ...”



Omdöme: Tja, det är kanske inte det bästa berättartekniska knepet att redan i filmens första sekund rulla en textrad som förklarar för publiken att moralen i berättelsen är att rättvisan segrar. Det gjorde att vi på redaktionen anade genom hela filmen att hjälten antagligen skulle komma att ordna biffen. Men de döda sekunderna var få. Ibland gick det så fort att vi inte hann med alls, så kanske kommissariens teori om att inoljade skurkar jobbar snabbare, stämmer. Och det var inte bara monstret som var inoljat, det stänkte nog en ansenlig mängd hal olja på damernas kläder också, för det var inte många kvinnor som klarade av att behålla plaggen på. Det var en riktig tutt-fest. Kläderna åkte av så pass frekvent att vi bitvis misstänkte att jag faktiskt köpt en p-rykare till brorsan i födelsedagspresent, och det känns lite konstigt. Utöver detta så ströps det en hel del. Monstret kunde gå runt i ett rum fyllt av machete-prydda skurkar och samtidigt som de högg i honom till ingen nytta, så gick han metodiskt runt och ströp dem, en och en. Men filmen bjöd på en hel del överraskningar. Vi fick bevittna en man bli ihjälslagen av sin egen cykel, och även ta del av när en kvinna (topless) skar halsen av sig med en köttkrok. Ytterligare lärdomar vi tar med oss är att ledmotivet till filmen Hajen fungerar även när en oljefläck kryper längs med väggarna.




Visste du att: Den här filmen är inspelad i Malaysia och att regissören Meng Hua Ho verkar ha gjort typ en miljard filmer, och alla av samma fantastiska magnitud.


2 kommentarer:

Anonym sa...

He he klassiker!! Lol! Hi hi..../ Snitch

Film i Veckan sa...

Det är på många sätt en "klassisk film". Bra observerat.

//Filmiveckan-crew