söndag 23 oktober 2011

När ska vi lära oss?


Titel: The Legend of Bigfoot

År: 1976

Land: USA

Genre: Drama-dokumentär

Publik: Andreas, Daniel



Handling: Ivan Marx är en av de stora pojkarna i den lukurativa ”spåra farliga djur”-branschen. I vanliga fall letar han reda på och förgör djur som anfallit människor. Men i denna slamkrypare till drama-dokumentär tar han sig an Film i Veckans stora favoritbesvikelse: Bigfoot. I en lång serie naturbilder som godtyckligt styckas upp med bilder på Ivan med en kikare och en hårig spermie som ska föreställa Bigfoot vallades vi igenom en riktig skitfilm. Hur det hela slutade? Vi kan inte svara på den frågan för vi vet inte riktigt hur det började.

Minnesvärda scener: Här blir det knivigt. Man minns de scener som var återskapde möten med Bigfoot enbart för att denna Bigfoot är den fulaste någonsin. Han har inga axlar, är snyggt snaggad och rör sig som en reumatisk åldring. Det kan faktiskt vara så att det är Ivan själv som fick dra på sig apkostymen när det skulle filmas Bigfoot. En annan lösning på det hela var att låta två bilstrålkastare förställa Bigfooten som på avstånd iaktog Ivan i hans tält på kalfjället. Inte heller det greppet var särskilt övertygande. Annars fanns det väl bilder på gulliga djurungar, lite fräna spökstäder från guldrushen men i övrigt trist som en tisdagsförmiddag i Säffle.

Minnesvärda citat:

Ivan: ”I knew I had to adopt to the Bigfoots habits.”

Omdöme: Ett sömnpiller. Det är så mycket som är fel med denna film.

Ett: Bigfooten ser förjävlig ut.

Två: Ivan Marx berättarröst är lika spännande som ljudet från en datorfläkt.

Tre: Filmens färger är helt urblekta. Fyra: Alla byxor äro dyra.

Hade denna film kunna räddats? Javisst! Byt ut Ivan Marx mot Peter Paul. Byt ut Bigfooten mot David Paul. Låt dom först kämpa mot varandra men till slut upptäcka att de inte är så olika ändå. Släng in en miljonär som försöker dumpa miljöfarligt avfall i innersta Kanadas vildmark. Låt miljonären ha en taskig björn som sidekick. Tussa ihop de fyra och smack! En riktig dunderrulle!

Visste du att: Hela jämrans elendet ligger upp på youtube. Gapa stort:

Inga kommentarer: