måndag 31 december 2012

Hompen- The Movie



Titel: The Age of Hobbits
År: 2012
Land: USA
Genre: Fantasy
Publik: Andreas, Daniel, Johanna, Christian, Leopold





Handling: Ön Flores, Indonesien, för 12000 år sedan: Det lilla trädfolket lever i sin paradisiska regnskog och göttar sig med rik tillgång på äpplen och magiska stenar. Men säg den lycka som varar för alltid. Stenfolket, sura sällar med Buttericks-tänder, anfaller trädfolket och rövar bort en hel bunt av dem. När MAMMA grips och förs iväg av en av stenfolkets flygande varaner så verkar allt hopp ute för henne. Men hon är en klok kvinna som släpper ut ett spår av stenar som hennes familj kan följa så de kanske kan rädda henne. Hennes familj består av sonen SON som är en baddare på kastspjut, dottern DOTTER som likt sin mor har helandets förmåga och familjefadern PAPPA som har mustasch. Jakten på modern går genom jättarnas land där familjen på rätt lösa grunder får förstärkning av en handfull jättar. Jättarna är för övrigt vanliga människor, så det låter ballare än det är. Kommer de hinna fram innan stenfolkets stora fullmånekalas sker? Du vet, ett sånt där klassiskt fullmånekalas där trädfolk står på menyn? Puh! Det gjorde de. (Försenad spoiler-varning.)



Minnesvärda scener: 
När grottfolket anfaller trädfolket så uppstår förvirring i byn. Trädfolket börjar springa runt i cirklar. Detta förvirrar även grottfolket som även de börjar springa runt i cirklar. Och det resulterar i en ganska fin stor cirkel och om det inte vore för att de var fiender med varandra så skulle man kunna tro att de genomförde en välkonfigurerad joggingrunda.




 Väl framme i stenfolkets grotta så träffar MAMMAN på filmens Gollum: En asiatisk dvärg med punkfrisyr som mest sysslar med att skratta galet i tid och otid. Han fortsätter att vara ett irritationsmoment genom hela filmen. När trädfolksfamiljen och jättarna planerar hur de ska infiltrera grottan så frågar de sig vilken väg de ska ta: Huvudingången, bakdörren eller den hemliga gången. Vad hade du valt?



Minnesvärda citat: När KRIGARKVINNAN kör sitt gamla fulknep med att sparka sin motståndare på pungen så går det mindre bra för att motståndaren hade ett välplacerat skydd. Mycket nöjd med detta så utropar motståndaren: ”Ha ha! Coconut shell!”



Omdöme: För att vara en film som heter The Age of Hobbits så är det jävligt lite hobbitar i denna film. Men dumheter, det finns det gott om. Exempelvis MAMMANS listiga plan att slänga ut stenar för att ge familjen ett spår att följa. Stenarna hon släpper är för det första lika stora som hennes kranium och helt omöjliga för henne att bära på sin person. Sen släpper hon en sten på ungefär varje kilometer, i en miljö som består av regnskog och högt gräs. Det är helt omöjligt att den delen av manuset ens kunde låtit bra när författaren och producenten rökte den hasch-raket som förmodligen utgör grunden till denna film. Och så håller det på, den ena dumheten efter den andra. Shit! En gigantisk noshörning anfaller – spegla solen med en matt sten rakt in i noshörningens ena öga så stannar den upp. Å nej! En ranka har typ fått grepp om en fot och det går inte att hugga av den ens med ett spjut (även fast det är helt uppenbart att det går att dra ut foten)! Gnugga lite löv mot spjutets spets så går det fint. Fan! Vi har inte pengar till special-effekter! Använd riktiga dvärgar istället för sån där trickfilm som Peter Jackson håller på med. Sen dubbar vi dem med amerikanska collage-studenter för att få det mer trovärdigt.




Visste du att: Det har hittats skelett av små människoliknande varelser på ön Flores i Indonesien så kanske, kanske har händelserna i The Age of Hobbits utspelat sig på riktigt.





Inga kommentarer: