söndag 1 januari 2012

Dr Gulk. Han är go' han.


Titel: Supersonic Man

År: 1979

Land: Spanien

Genre: Superhjältefilm

Publik: Andreas, Daniel





Handling: Spanien, 1978: ”Ay caramba! Den där Superman var en riktig höjdarrulle! Una cerveza por favor! Jättebra film, verkligen! Muchos gracias! Vad sägs om att vi grabbar slänger ihop en egen Superman? Ay ay ay, tequila! Vi härmar allt men gör det lite kackigare! Arriba! Vi kallar filmer Supersonic man! Alla kommer att se den! Vi kommer skratta hela vägen till banken! Feliz navidad!”

1979 kom så Supersonic Man ut. Filmer handlar om en en välbyggd rymdvarelse som skickas till gjorden för att rädda den från den onde Lex Lu...jag menar Dr Gulk. Supersonic Man förklär sig till en vanlig välansad privatdetektiv för att ibland förvandlas till den oövervinnlige Supersonic Man när det behövs. Och eftersom Dr Gulk och hans hejdukar plus långsamma robot härjar omkring så behövs Supersonic Man allt som oftast. Dr Gulk jobbar på en dödsstråle som han ska använda till att pressa jordens regeringar på pengar med. Men han har ett litet problem: Han har ingen att snacka med om saken. Så han kidnappar professor Morgan för att kunna diskutera filosofi och världserövring med. Morgan's dotter blir bestört och detta upptäcker Supersonic Mans privatdetektiv-alias som vesslar sig in i situationen. Som bonus får hon Supersonic Man på köpet! En serie spännande händelser följer, eller spännande och spännande. Man får ju reda på att Supersonic Man är oövervinnerlig så det blir aldrig riktigt spännande. Men det är ganska färgglatt i alla fall.

Minnesvärda scener: Dr Gulk använder sg av en robot för att genomföra sina mer farliga uppdrag som att öppna dörrar medelst skärbrännare eller så. Roboten påminner om någon vi sett tidigare i denna blogg. Lika snabb och lika dödlig. Tills den oövervinnerliga Supersonic Man slår till. Då tar det ju tvärstopp förstås. Varje gång Supersonic Man ska ut och flyga så tar han genvägen förbi New York. Alla flygscener är skapade med New York som bakgrund och kanske kostade detta multo dinero så producenten såg till att utnyttja detta till max. Dessutom, när superhjälten flyger så gör han en bestämd serie rörelser: Fram med ena näven. Och så tillbaks. Fram med andra näven. Och så tilllbaks. Fram med båda nävarna. Och så tillbaks. Starta om från början. Denna sekvens fick man rikligt av i filmen eftersom hela introt i filmen visade Supersonic Man flygandes genom rymden i cirka tre minuter flyttandes sina nävar fram och tillbaka. Fram och tillbaka. Dr Gulks hantlangare lyckas flera gånger tillfångata Supersonic Man när han är i sin mänskliga form. Dock faller allt på deras oförklariga brist på kunskap i att knyta knutar. Varje gång lyckas privatdetektiven slingra sig ut ut knutarna genom att bara dra händerna ut ur repen. Om Dr Gulk lagt mer pengar på knopkurser för sina anställda hade vi alla varit i Gulks våld nu.

Minnesvärda citat:

I en scen tvingar Supersonic Man en bil av vägen genom att ställa ner en ångvält mitt i vägen. Bilen rullar så sakteliga ner för en mjuk grässlänt och helt omotiverat skriker en av skurkarna i bilen: ”The breaks! The breaks! She's out of control! Aaaaaah!” Sen exploderar bilen.

Omdöme: Inte så dumt alls. Filmen har en massa hålligång med kackiga specialeffekter som kryddar till det hela. Men dessvärre så tog regissören på sig prettohatten ibland. Storskurken Dr Gulk skulle prompt diskutera ondska kontra godhet med sin samtalspartner Morgan i tid och otid – filmen riskerade stundtals att hamna i Ator 2-fällan. Som tur är så hann det aldrig blir riktigt så illa. Men så bytte regissören hatt igen och denna gång blev det en sån där tokig keps med händer som slår ihop om man drar i ett snöre. Ett fyllo med en hund fungerar som comic relief och kommer med träffsäkra underfundigheter som att rapa, att ramla samt göra inbrott i bilar för att komma åt sprit. Esta un loco missbrukare! Det blir inte roligt alls. Men bortsätt från dessa skavanker så är Supersonic Man som film en riktigt festlig efterbliven kusin till Superman.

Visste du att: Supersonic Man kan förvandla pistoler till bananer. Det kan inte Stålmannen i alla fall.

2 kommentarer:

Jocke sa...

Sjukt bra recensioner! En av få bloggar som faktiskt är värd att läsa! Var hittar ni alla filmerna?

Film i Veckan sa...

Tack så mycket! Förvånansvärt mycket gamla rullar dyker upp när vi snokar under gamla mattor och i dammiga bokhyllor i dödsbon eller dårhus.

//Filmiveckan-redaktionen