söndag 29 januari 2012

Eggcellent!

Titel: Contamination

År: 1980

Land: Italien/Västtyskland

Genre: Sci-fi

Publik: Andreas, Daniel



Handling: Filmen börjar med en helikopterscen där premisserna för filmen förklaras men samtidigt dränks i pålagda helikopterljud. Således inleds veckans film med förvirring kring vad som egentligen händer. Tillslut så kunde vi pussla ihop att besättningen på ett colombianskt skepp hade försvunnit. När poliser gick ombord så hittade de dock besättningen som allihopa hade dött genom att de exploderat inifrån. Inne i skepppet låg flertalet väldigt stora gröna ovala objekt som en polis påstår är stora avocados trots att objekten lyser, ryker och låter. Helt plötsligt exploderar avocadon vilket gör att polisernas magar sväller upp och exploderar. Snabbt sätts regeringens hemligaste gäng av agenter in för att analysera och stoppa detta fruktansvärda hot mot mänskligheten. Spåren leder till en misslyckad expedition till Mars samt en kaffefabrik i Colombia...

Minnesvärda scener: Många av kostymerna till filmen bidrar till minnesvärda sekvenser, exempelvis den första polispatrullens smittskyddskläder som inte täcker baken. Eller de hemliga agenternas skyddshjälmar som liknar något från 1200-talets riddartorneringar och har så stora glipor att de förmodligen ger lika mycket skydd som 1200-talets riddarhjälmar. Den hemliga agentgruppen har tillgång till egna soldater som alla bär uniformer sydda åt legofigurer. Dessa soldater sattes in när en skum lagerlokal skulle stormas i något som går till historien som den sämsta stormningen någonsin. En ensam soldat går fram till dörren medan de andra stannar 50 meter bort med dragna vapen. Den ensamma soldaten knackar på och en liten lucka öppnas. Genom luckan sticks ett vapen ut och soldaten skjuts i huvudet. Vad de nu än hade för plan så gick allt åt pipsvängen! Övriga soldater började skjuta mot den stora tunga porten utan nämnvärd effekt. Ingen skjuter tillbaka för övrigt. I denna väldigt ensidiga korseld zickzackar en agent fram till en minibuss och kör den igenom portarna. Då stormar alla soldater in och möts av tre skurkar som, trots att de skjutit en polis, får stå och vifta med vapnen för att till slut ta självmord genom att aktivera en dödsavocado. Mot slutet av filmen börjar vi förstå varför dödsavocadosarna orsakar att folks magar exploderar. Den som är ansvarig för distributionen av avocados är inget mindre än ett rymdmonster från Mars med allvarliga gasproblem. I en scen äter rymdmonstret upp en människa och ger ifrån sig ljud som helt uppenbart är gasrelaterade. Monstret är humanintolerant.

Minnesvärda citat: En vetenskapskvinna förklarar att dödsavocadosarna inte är ägg:

The first examination all show the same results: This is not an egg.”

Några sekunder senare av samma vetenskapskvinna:

The eggs yolk is a preset maturization culture.”

Omdöme: Italienska filmmakare är inte rädda för att sno ideér. Här har de gått loss på Alien men förlagt handlingen på Jorden och lagt till lite italienska specialiteter: Vi har den tokrolige presumtive våldtäktsmannen, vetenskapsmannen som gör långrandiga monologer kring livet och universum samt grovhuggen hjälte som inte räds att lappa till en kvinna över ansiktet. Kvinnan log förstås uppskattande efter att ha blivit slagen. I denna film är det en kvinna som är chef och driver handlingen framåt men det är just denna kvinna som var den som blev slagen samt hon som föll för den presumtive våltäktsmannens charm. Varför kan hon inte bara få vara chef utan att förnedras? Och varför måste rymdmonstret vara dålig i magen? Och varför måste den tokige våldtäksmannen promt göra honnör när han enbart skyler sig med en handduk så att den riskerar att trilla ned? Och varför är astronauten också en mycket kompetent k-pistskytt? Och varför kliver Film i Veckan i samma hög med hundbajs gång på gång fastän vi mycket väl vet att den ligger där?

Visste du att: Gisela Hahn, som spelar en av rymdmonstrets mänskliga hejdukar, spelade lärarinna i filmen Emil och griseknoen.

Inga kommentarer: