lördag 13 augusti 2011

Dunder i Paradiset!


Titel: Thunder in Paradise

År: 1993

Land: USA

Genre: Action

Publik: Andreas, Daniel, Christian, Spong

Handling: Filmen börjar med bilder från en lyxbåt där yppiga kvinnor och män i hockeyfrillor steker i solen. Plötsligt börjar de skaka på sina paraplydrinkar så det skvätter överallt - efter några sekunder förstår vi att det ska se ut som att vattnet vibrerar när en tuff racerbåt åker förbi. Havet ser dock helt lugnt ut. Hur som helst detta är upptakten till Thunder in Paradise! Det utspelar sig i Florida. Där stränderna är vita och kvinnorna älskar att sitta i klasar runt män. De två fd Navy Seals-soldaterna Hurricane och Bru har problem. Inte bara måste de kämpa för hålla inne sina små ölmagar så fort de går utan tröja, nej deras lilla legoknektsföretag är också upp över öronen i skulder och snart kommer skattmasen för att ta deras högteknologiska racerbåt. Hotellägaren Megan har också problem. Enligt hennes faders testamente måste hon gifta sig annars kommer hennes snikne farbror ärva hotellet som hon står som ägare till. Megan och Hurricane känner varandra men drar inte jämt. Inte skulle väl dom kunna gifta sig? Eller? Samtidigt har Hurricane gett ett skitfult halsband till Megans lilla dotter Jessica. Halsbandet drog Hurricane för övrigt ut ur magen på en död hammarhaj som låg och skräpade i hamnen. Vad ingen av det inblandade vet om är att just detta halsband är egentligen en karta som visar var en bankrånare har gömt pengarna från den senaste stöten. Detta vet dock den skurkige Enrique detta, han som gärna vill lägga rabarber på halsbandet.

Minnesvärda scener: I inledningen bjuds vi på en räddningsoperation där Hurricane och Bru ska frita en mor och hennes son från de onda kommunisterna på Kuba. Deras racerbåt är ett högteknologiskt underverk med jättemånga knappar som lyser. Den kan dessutom prata och låter som en anabolastinn wrestlare. Ganska passande. På vägen till Kuba micrar Hurricane lite ris för att få i sig kolhydrater. Väl på Kuba så ser det tufft ut. Soldater överallt. Samtliga kubanska soldater är orakade och röker cigarr. Sickna svin! De hatar helt klart frihet. Hurricane anfaller dom rakt på med bomber och granater, smyger sen likt en albinoflodhäst över plåttaken, slår ner lite kommunister för att sen rädda den frihetstörstande lilla familjen till USA där hundratals exilkubaner jublar! De hann precis undan kubanernas stridshelikoptrar som tydligen sköt mot amerikanerna från en öken som förmodligen låg långt bort från Kuba. Men detta för intet.

Senare i filmen kommer en stark scen där det uppenbaras att exilkubaner inte betalar så bra för att bli räddade. Hurricane är moloken för att pengarna börjar tryta. Bru försöker pigga upp honom men det är svårt. Då börjar de helt plötsligt att slåss med varandra, ackompanjerade av babiantjut som de själva står för. Det är en av de märkligaste scener som filmats någonsin. De båda männen är stela som telefonstolpar men envisas med att göra karate-moves. Men Hurricane blev helt klart uppiggad av detta. Filmens storskurk, Enrique, är en frisk fläkt. Han kan vara den omognaste skurken någonsin. Exempelvis när Hurricane kedjas och slängs i havet så utbrister Enrique: "Ha hahah ha! Bubble, bubble, bubble!". Mycket skoj.

Minnesvärda citat:

Bru: "There's a lot of angry die-hard communists out there with large automatic weapons!"

Omdöme: Denna film är ett spektakel. Handlingen är helt ointressant, denna film är helt uppbyggd kring vad tolvåriga killar tycker är coolt. Högteknologiska vapen, lättklädda tjejer, muskelmän med hockeyfrillor och gömda skatter: Allt en lite halvdum grabb behöver. Så man bjuds på krystat ihopkopplade scener som bildar ett sjabbigt pärlband av underhållning. Det skjuts och exploderas men ingen skadas. Hulk Hogan (som spelar Thunder) är det som hela filmen bygger på. Han byter kläder i varje scen, den ena utstyrseln mer chockerande än den andra. Herr Hogan gillar helt klart att exponera ljumskarna antingen genom korta shorts eller de tightaste jeansen som Gud skapat. Varje gång han i en scen bär kläder som man tror är helt OK så förstörs illusionen av att han reser på sig och bär hotpants eller läderbögs-chaps.

Visste du att: Skådisen som spelar Bru, Chris Lemmon, är Oscarvinnaren Jack Lemmons son. Ibland faller äpplet skitlångt från trädet.


Inga kommentarer: