torsdag 21 april 2011

Olja och protein x 2!


Titel: The Barbarians
År: 1987
Land: USA - Italien
Genre: Sword and sorcery-film
Publik: Daniel, Andreas, Professor Martin



Handling: Filmen utspelar sig på den tiden då kringresande karavaner med gycklare, dvärgar och italienska transvestiter var ett lika självklart inslag i vardagen som smör på mackan är idag. Drottning Canary sitter på den främsta vagnen och blickar ut över det lugna, steniga landskapet. Med på karavanen finns även en röd glänsande navel-sten. Den är magisk och därför vill den onde Lorden Kadar komma åt den. Överfallet sker plötsligt och snabbt. Trots att karavanens eldslukare och starke man bjuder på hårt motstånd, så har de egentligen aldrig någon chans, Kadars soldater är numerärt överlägsna. Men i sista stund hinner en sprutt-gubbe hoppa av vagnen och gömma rubinen på en hemlig plats. Tyvärr blir drottningen tillfångatagen, och så även ett par tvillingbarn. De förs alla som slavar till Kadars slott/harem.

Tvillingarna skiljs åt och tvingas till slavarbete hela dagarna, och om kvällarna blir de misshandlade; den ena tvillingen misshandlas av en man i heltäckande guldhjälm, den andra tvillingen av en man i heltäckande svart hjälm. Detta pågår under flera års tid. Tanken är att de ska lära sig hata männen i hjälm. De kommer sedan att mötas i en duell där den ena tvillingen bär den andres respektive hjälm i en kamp till döden. En väldigt långdragen process att stressa upp tvillingar under tjugo års tid bara för ett slagsmål, kan tyckas. Men det var så på den tiden.

Stunden är inne och de nu enorma tvillingarna står mitt emot varandra på arenan, hjälm mot hjälm med dragna svärd … Men efter att ha viftat lite med svärden, tar de av sig hjälmarna. De påpekar förvånat att de har varandras ansikten. Men efter att den oklarheten reds ut beslutar de sig istället för att rymma tillsammans. De välter arenan på sidan och springer. Och lyckligtvis sover alla vakter så de lyckas både rymma från slottet och stjäla hästar.

Nu återstår bara att hitta den magiska navel-stenen innan Lord Kadar gör det. Det verkar plötsligt vara bråttom, vilket är märkligt med tanke på att Lord Kadar inte lyckats med det på de tjugo år som gått. Men att hitta stenen är lättare sagt än gjort, eftersom den vaktas av en enorm penis. Eller enorm drake. Det var svårt avgöra.






Minnesvärda scener: Skådespelarna David och Peter Paul som spelar tvillinghjältarna är fantastiska. Kanske är de analfabeter, men manus verkar inte vara deras kopp med te. Trots det förvandlar de bägge varje scen till improvisatoriska mästerverk: De brölar som ungtjurar när de ser tuttar, hånglar med varandra som listiga avledningsmanövrar, och väljer tanga-kalsonger i skinn istället för vanliga byxor (Tilläggas bör att tvillingarna, i många scener, går ner i halvsittande ställning med arslet vinklat mot kameran.)


Omdöme: Detta är bra. Detta är mycket bra. Filmen bjuder på action i ett hissnande tempo från första stund. Testosteronet sprutar genom tv-rutan när de inoljade tvillingarna rultar fram med sina kötthinkar till kroppar. De har inte ett bekymmer i världen trots att hela världen står på spel. Det är en fin inställning.







Minnesvärda citat: Denna starka meningsutväxling inträffar när den ena tvillingen slagit av den andra tvillingen hans hjälm, och ansiktet blottas under gladiatorfighten: (Ha i åtanke att tvillingarna har varit åtskilda under många, många år …)

Gore: ”That´s it! Take a good look, you lump of hot piss!”

Kutchek: ”I´m looking!”

Gore: ”Yeah?! Then I suppose you´ll tell me what you´re doing with my face?!”

Kutchek: ”Gore, you bloody idiot! It´s me Kutchek, your brother!”




Professorns kommentarer om Deathstalker och The Barbarians:
Jag har sedan länge varit förvissad om att en riktig skitfilm kan
sprida glädje i hela kroppen och vara en fest för de fem sinnena.
Deathstalker och The Barbarians är naturligtvis två helt olika filmer
som inte har mycket med varandra att göra bortsett från genren, men
tillsammans blir de till den mest underhållande, märkliga och
mänskliga upplevelse jag haft på flera år. Jag har svårt att sätta ord
på den varma humor och inspirerande kärlek som filmerna utstrålar. Jag
har så klart sett många filmer av Ruggero Deodato och kan med detta i
bagaget säga att The Barbarians är hans bortglömda mästerverk. Glöm
skräck och kannibaler, glöm sleaze och giallos, här är två väloljade
barbarer att ta till hjärtat!






Visste du att: Tvillingarna David och Peter Paul delar Facebook-sida?





Inga kommentarer: