fredag 8 april 2011

Superhjälte eller enormt blåbär?


Titel: Captain America II: Death to Soon
År: 1979
Land: USA
Genre: Superhjälte-Action
Publik: Daniel, Andreas


Handling: Filmen börjar i ett lugnt tempo, i en somrig stad som skulle kunna vara placerad var som helst i världen. Några tröjlösa kids glider förbi på rullskridskor, på axlarna har de bergssprängare med fräsig discomusik. Några andra tröjlösa kids kastar frisbee, några tredje tröjlösa kids tricksar på sina bmx-cyklar. Men det är den fjärde gruppen med kids - de med jeansvästar, solglasögon, skägg och röda bandanas som ställer till det. De stjäl handväskor från fattiga pensionärer, och skrattar samtidigt. Detta kan inte få fortgå … eller?

Inte!

Bakdörrarna på den parkerade bussen flyger plötsligt upp! Det väller ut rök och strax därefter flyger det ut en trimmad motorcykel. På den sitter en blå, röd och vit man med oproportionerligt massiv hjälm - Captain America! Han gör processen kort med de oborstade skurkarna och återlämnar handväskorna. Nu är världsharmonin återställd … eller?

Inte!

Frilansande revolutionära terrorister, med General Miguel i spetsen, kidnappar en professor och tvingar denne att genetisk framodla ett föråldringspreparat. De sprejar hela Portland med det och utpressar dem – pengar och motgift eller en snabb ålderstigen död. Detta kommer aldrig att gå vägen … eller?

Inte!

Captain America lägger mycket bryskt ett krokben för Miguels planer. Under resans gång hinner dessutom den gode samt sexuellt liberale kaptenen hunnit smeka upp en sjuttioårig kvinna samt försöka lura en tioåring att följa med ut på ridtur i skogen.






Minnesvärda scener: Varje gång Captain America kastade sin plastsköld var rätt skoj eftersom han alltid såg så förvånad ut. Det var även kul att se Captain Amercia när hans sköld roterade tillbaka till honom, likt en bumerang, och landade framför hans fötter, eftersom han då alltid såg besviken ut. Noterbart är också att hastigheten som skölden flyger med kan lätt matchas av en sköldpadda.






Omdöme: Av alla sugiga filmer vi hittills sett sög denna mest. Den sög så mycket purjo att inte någon av oss reagerade nämnvärt över att ljudet försvann vid filmens upplösning. Alla skådespelare var ointresserade och oengagerade (med undantag för Christopher Lee som spelade Miguel. Kanske kände Christopher att han var tvungen att leva upp till den spansktalande biopublikens förväntningar.)









Minnesvärda citat:

Captain America: ”I want your number when you get out of jail pal! The old people of this town are my friends! And if I hear they are having problems again, I'm coming after you! You got that?!”


Man på gatan: ”I've never seen sky writing dissolve that fast before!” (angående giftgasen som sprejas ut över staden Portland i form av orden ”Smile” över himlen.





Visste du att: Föregångaren till denna film, Captain America (1979), aldrig kommer att recenseras på denna blogg?



Inga kommentarer: