torsdag 21 april 2011

Psykopat eller modern hjälte?


Titel: Deathstalker
År: 1983
Land: USA - Argentina
Genre: Sword and sorcery
Publik: Andreas, Daniel, Professor Martin


Handling: Tänk dig att du står inför det tuffa beslutet att komma på ett namn till din nyfödda son. Himla svårt! Ett namn kan ju tyvärr leda rakt in i en karriär. Om du döper ungen till Johnny så finns risken att du får en lat lastbilschaufför till son. Ett namn som Totte leder rakt in i barnunderhållningsbranschen. Men vad sägs om Deathstalker? Deathstalker känns ju fräscht och helt öppet för alla möjligheter i hela världen! Man kan säga att Deathstalkers föräldrar högg i sten. Deathstalker blev precis till den mördarmaskin som namnet antyder. I vuxen ålder får han ett uppdrag av en hagga. Det är det filmen handlar om men det är sättet vilket Deathstalker tar sig an uppgiften som är den egentliga filmen. Han bryr sig helt enkelt inte – han vill ha kul, lägra en och annan kvinna samt ha ihjäl en och annan grisman på köpet. Om han råkar snubbla över de heliga artefakterna som haggan vill ha så vore det schysst men det är på inget sätt prioriterat. Deathstalker är en kille som är en mästare på att gilla läget. På resans lite krokiga gång så blir han kompis med en trist gubbe och en nihilistisk psykopat. Den sistnämnde var kanske ett dumt val att bli kompis med. Det hela slutar i ett gladiatorspektakel ordnat av Munkar, den onde trollkarlen. Dumt drag av Munkar. Mer än så avslöjas inte här.




Minnesvärda scener: Inledningsscenen i vilken Deathstalker räddar en kvinna från att bli våldtagen bara för att charma trosorna av henne direkt efteråt är en uppvisning i ologisk psykologi. Dock hann de älskande tu inte komma så långt på grund av en gubbe som avbryter det hela. Surt sa räven och så även Deathstalker. En provokativ scen är när Deathstalker försöker på ett tämligen bryskt sätt förföra en stackars man som blivit förvandlad till kvinna av Munkar. Munkar ville att denne herre skulle lura Deathstalker men det fick oanade konsekvenser. Man skulle kunna tro att när Deathstalker upptäcker sanningen så skulle hela helvetet braka loss. Icke, den lakoniske Deathstalker säger bara lite trött: ”Get out of here.” Det finns också en grisman med i filmen som piggar upp varje scen han är med i.




Minnesvärda citat:

Deathstalker: ”If you get any poorer you gonna have to eat that dog.”

King Tulak: ”I hope it will be as tasty as the one you're enyoing.”

Deathstalker fortsätter mumsa trots att han fått reda på att han äter hund.




Omdöme: Det här är en hejdundrande film. Det saknar totalt spärrar och är dessutom tämligen fri från genrens klichéer. Deathstalker är ingen ädel hjälte eller ett barbariskt råskinn - nej, han är en slacker som gillar att ha kul. Hans sidekick är ingen tokfrans eller liten kille med pilbåge, nej han är ett svin med psykotiska drag. Kanske är den onde kungen Munkar lite av en klassisk ondskans herre men det är okej för att resten är så uppiggande. Det finns inga långa dramatiska dialoger eller tramsigt poserande med svärd utan det är pang på rödbetan som gäller. Och det är ett vinnande koncept!



Visste du att: Det finns fyra filmer om Deathstalker och att Film i Veckan söker med ljus och lykta efter de andra tre.

Inga kommentarer: