måndag 21 mars 2011

Pumaman, Poomaman, Pjumaman


Titel: The Pumaman
År: 1980
Land: Italien
Genre: Superhjälte-action
Publik: Daniel, Andreas



Handling: Hur skulle du reagera om du kastades ut genom ett fönster på tredje våningen av en indian? Ingen fara, det var en snäll indian. Han ville bara testa huruvida paleontologiprofessorn Tony Farms var Pumaman. Eller rättare sagt: Poomaman, vilket är det korrekta uttalet. Det var nämligen så att Tonys far var Poomaman och titeln ärvs från far till son. Men den snälle indianen Vadinho ville testa för att vara extra säker. Och sannerligen var Tony den legendariska Poomaman, utvald av rymdgudarna att skydda världen från problem. Problem som den gyllene aztek-masken med vars hjälp man kan kontrollera folks hjärnor. Den onde Kobras har fått fatt på masken och använder den för att manipulera de mäktiga män som styr världen som exempelvis Nederländernas ambassadör i London. Den snälle indianen Vadinho försöker få Tonys Poomaman-krafter att vakna till liv för att stoppa Kobras innan denne tar över världen. Det blir en kamp mot klockan. En klocka som för övrigt släpar sig fram genom hela filmen. Den onde Kobras har dessutom manipulerat en vacker ung dam vid namn Sydne till att lura Poomaman i en fälla. En anledning till att Vadinho vill ta kol på Kobras kan vara att Kobras envisas med att kalla Poomaman för Pjumaman.





Minnesvärda scener: Scenen när Poomaman ska lära sig flyga, är en uppvisning i hur man inte ska använda bluescreen. Poomaman flaxar omkring i en obekväm position och landskapet i bakgrunden snurrar i omöjliga vinklar. I en annan scen ska Poomaman ligga död för att lura Kobras hejdukar. Hejdukarna tvekar tre gånger att sätta en kula i pannan på Poomaman för att garantera att han är död. Till slut verkar dom besluta sig för att alla de ryckningar som Poomaman gjort bara var vinden.






Minnesvärda Citat: Jane: ”Have you ever made love in the air?
Poomaman: ”How else would you make little Pumamen?”

Omdöme: Premisserna var bra: Aztekiska rymdgudar, helylleamerikansk hjälte, läderklädda skurkar och en riktigt kort cape på superhjälten. Tyvärr så sjabblas detta bort i menlöst utdragna scener som lätt skulle kunna kortas med omkring femtio procent. Då hade det kunnat vara en riktig dynamitrulle.





Visste du att: Pumor kan flyga. Poomaman besitter alla krafter som en puma har: Nattseende, explosiva reflexer och flygförmåga.




Inga kommentarer: