söndag 24 februari 2013

Monster i skogen, eh?


Titel: Prey for the Beast
År: 2007
Land: Kanada
Genre: Monsterfilm
Publik: Andreas, Daniel, Karl






Handling: En helt vanlig dag för skogsmonstret The Beast förstörs av en för närgången fotograf och dennes dumme guide. The Beast lackar och halvdödar de båda. ”Bra där!” tänkte skogsmonstret och fortsatte skrota nöjt omkring i bland träden. Men säg den glädje som varar. Inte ett, utan TVÅ gäng med ungdomar anländer till skogen. ”Va fan?!” Skogsmonstret fick uppleva några av de stressigaste dagarna i sitt liv. Det skulle smygas, morras, mördas och lemlästas bra länge innan det hela skulle ta slut. Och hur slutade det? Med en machete i nyllet! Världens sämsta dag på jobbet. The Beast bytte sedan jobb till lastbilschaufför och jobbar där än idag faktiskt.



Minnesvärda scener: Det som slog redaktionen med häpnad var de scener där en av ungdomarna blir manglad av monstret men inte dör. Direkt är någon i gänget framme med riktad pistol och med darrande händer överväger att ta livet av den skadade stackaren. Detta händer minst tre gånger och varje gång så bangar personen med pistolen. Klart, ett så känslomässigt omtumlande berättargrepp kan man inte få nog av. En annan lite gladare scen är när det heta tjejgänget introduceras. De plaskar i vattnet vid en strand och solar. Supernajz säger alla boyzen i publiken! Problemet är att himlen är blygrå och löven är höstfärgade.



Denna film har också de minst uppmärksamma karaktärerna i världshistorien. Monstret kan smyga upp bredvid dem som ingenting. Detta är förstås inget nytt, vi har sett detta i filmer förut. Men en scen i filmen tar priset. Medan en kille står helt still i en glänta och surar så krälar en man utan ben fram till honom utan att den lemlästade personen upptäcks förrän han ligger precis nedanför den sure killen. Sköj. I slutscenen av filmen så går de två sista överlevande längs en grusväg. Hux flux skymtar en tredje person i bakgrunden, kanske två meter bort. Det måste varit någon i filmteamet och detta kan ge en indikation på att vi inte har att göra med vad som i Hollywood kallas cremé de la cremé.



Minnesvärda citat: Prey for the Beast är en dialogdriven historia. Det är den rappa dialogen som bär upp hela historien vilket gör att det finns ett par godbitar att ta ifrån.
En av ungdomarna blir tydligen galen av en infektion som uppstått i ett sår han fått av monstret. Han har för tillfället pistolen och skjuter ett skott rakt ut i skogen. Han vrålar:
Think I got it?” Hans kompis svarar (för att lugna ner honom kanske): ”Sure you did bud, sure.” Då svarar den galne: ”I did'nt even see it! How could I have shot it when I did'nt see it?!” Vi på redaktionen vet fortfarande inte vad som menas. Sen har vi guiden från början av filmen som förklarar att han inte vet vad monstret är för något: ”I'm a guy, not a biologist.” Till sist vad en av ungdomarna säger när de ser någonting längre fram: ”It's just a shelter from the rain.” Det var ett hus. Och det regnade inte.



Omdöme: Det är en dum film. Det var allt jag tänkte skriva men redaktör'n tvingade mig att utveckla. Det är jättedåliga skådespelare. Ingen kan leverera en trovärdig replik - de kan inte ens springa i en skog övertygande. Inte ens skogen övertygar förresten, det ser ut som att de rör sig inom ett område på max 50 kvadratmeter. Och man ser folk och bilar i bakgrunden trots att det ska vara mitt i vildmarken. Monstret ser ut att vara gjort i skumgummi och hoppar fram som en glad kromosomskadad schimpans. Till sist lite om vapenhanteringen. Det finns bara en pistol i filmen som byter ägare ett par gånger. Så fort någon har pistolen så viftar denne omkring med den som om det vore en pekpinne eller nåt. Pistolen riktas mot andra hela tiden vilket måste kunna härledas till att filmen är kanadensisk och kanadicker inte vet någonting om vapen. De är ju fredliga som smurfar och gnuttar. Sen så finns där en pilbåge. Båda vapen hanteras utmärkt av en av tjejerna som är van vid vapen och dessutom sätter en pil i monstret när det håller en annan tjej i ett grepp framför sig. Förutom denna scen så undanhålls denna vapenvana tjej vapen genom hela filmen. Hon skulle ensam kunna plocka The Beast lätt som en plätt. Men det som skulle kunnat bli en dålig kortfilm blev till en dålig långfilm.



Visste du att: Brett Kelly har regisserat, skrivit manus och producerat den här filmen. Och hade huvudrollen. En sann renessäns-man! Dessutom regisserar han och har huvudrollen i den här filmen. Den som kan skaka fram den åt Film i Veckan kommer få fantastiska gåvor och hyllningssånger i utbyte.



Inga kommentarer: