söndag 7 oktober 2012

BILLY!!!





Titel: Cage
År: 1989
Land: USA
Genre: Action
Publik: Andreas, Daniel, Johanna







Handling: 1964 pågår Vietnamkriget för fullt. Men det pågick samtidigt en konflikt i landet ”Viet Nam” som få hört talas om. Kompisarna Scott och Billy är två soldater som hamnar i ett eldöverfall där dessvärre Billy tar en kula rakt i huvudet. Han överlever men reduceras mentalt till en rätt puckad femåring. Scott tar hand om Billy och de båda bor under samma tak i där de brottas och lyfter vikter tillsammans. Tjugo år senare så äger Scott en bar där Billy tillåts hänga. Ett gäng ohyfsade mexikaner dyker upp och Billy och Scott får ta till hårdhandskarna. Detta sker mitt framför ögonen på två slemmiga maffiatyper som genast inser att med Scott och Billy kan de vinna stora pengar i illegala Cage-fighter. Men Scott säger nix pix vilket i snabba drag leder till att baren bränns ned och de båda polarna likt förbannat får fightad i en bur. Men ingen fara på taket: Alla som är skurkar dör och alla snälla får glass.



 


Minnesvärda scener: I början av filmen så får vi se Billy och Scott på skjukhuset. Scott ligger välbehållen och ler faderligt åt Billy som ligger i koma. Samtidigt spelas en smäktande kärleksballad. Det är konstigt. Lite senare så får vi stifta bekantskap med den hemska buren används som arena för de illegala matcherna. En journalist har mycket listigt smugit sig in i lokalen och fotograferar det hela med sin lilla dolda kamera som är en helt vanlig rätt stor systemkamera som sitter på hennes bälte. Att ingen reagerar på den lilla kvinnan med jättelikt stånd som smyger omkring i lokalen är märkligt.



Den skurkaktigaste mexikanen i filmen heter Diablo (naturligtvis). I den första scenen han är med i kommer han in med sina smutsiga mexikompisar i Scotts bar och kaxar sig. Och som han gör det! Inte en man, kvinna eller inredningsdetalj slipper undan Diablos attityd. Han går runt och tuppar sig mot allt. Maken till övertänd får man leta efter...i ungefär 20 minuter sen tänder Scott eld på Diablos polare. Intressant att notera är ett mexikanen byter kläder från jeans och t-shirt till heltäckande overall när han fattar eld. Hur fick Scott reda på att Diablo hade brännt ner hans bar? Jo, en polis hade en rosa kaffemugg med en djävul på. Exakt samma djävul som Diablo hade tatuerad på handleden. Genialiskt narrativ eller en manusförfattare som frilansar som limsniffare på fritiden? Det senare tror vi på redaktionen och lyckades hitta bevis för det.



Minnesvärda citat: Italiensk maffiaboss till kinesisk maffiaboss:
I ain't interested in no second bananas!”




Omdöme: Cage är förmodligen den mest rasistiska film som vi på redaktionen fått ta del av. Alla kineser är mystiska och kalla. Alla italienare är maffiosos som pratar som pizzabagare. Alla mexikanare är kriminella och hetsiga. Alla vita är snälla eller rednecks. Filmen ger sig till och med på walesare. Detta är ju festligt i och för sig men det bästa är trots allt Reb Brown, skådespelaren som porträtterar Scott. Herr Brown har figurerat ett par gånger tidigare i denna blogg men denna film är hans tour de force. Han har en magisk förmåga att leverera sina repliker med en halvsekunds fel tajming eller några decibel för högt. Han kan också konsten att ha ett ansiktsuttryck som max till 50% stämmer överens med det som händer i scenen. Lou Ferrigno tar sig också an rollen som förståndshandikappad med bravur men det är lite underligt att den enda egentliga skillnaden från innan han blev skjuten i huvudet är att han är mycket gladare. En sak till som är märkligt är att de båda vännerna ser exakt likadana ut år 1964 som år 1984.



Visste du att: Pepsi sponsrade den här filmen. Hoppas de blev nöjda. 


Inga kommentarer: