torsdag 16 februari 2012

King Kong-film utan King Kong



Titel: Kong Island
År: 1968
Land: Italien
Genre: Naturfilm med inslag av spelfilm
Publik: Daniel, Andreas, Johanna, Lotta, Rufus, Evelina



Handling: Filmen startar med att två forskare planterar in ett chip i hjärnan på en gorilla. Men det är mer än en tokrolig fyllegrej, det här chipet är nämligen det första steget i en diabolisk plan att ta över världen. Burt Dawson, en mycket stilig man, dras ofrivilligt in i denna katt och råtta-lek djupt i Afrikas djungler, som slutligen kommer leda till både blod, tårar och världens i särklass bästa dansscen.



Minnesvärda scener: Burt Dawson är har gett sig av för att hitta sin kvinnliga kollega, som under natten blivit bortförd av gorillor, då han själv blir offer för ett överfall. Angriparna är väldigt proffsiga och binder honom noga till händer och fötter för att sedan bära honom som ett fångat vilddjur hängande längs med en påle. Dock gör kidnapparna ett misstag, och det är att de ger vika för Burts tjat om att få sträcka lite på benen. För i samma sekund som Burts fötter hamnar på marken, springer han helt sonika därifrån och lämnar sina förövare med lång näsa. Nu tänker man sig att Burt springer för livet, men icke. Så fort han kommit runt hörnet, blir han hemskt badsugen. Och om doktor Freud hade suttit i bredvid oss i soffan, hade han nog dragit oss i ärmarna och skrikit uppspelt, för nu får scenen en helt annan ton: Burt tar av sig sin skjorta och blottar sina enorma muskler, sedan vadar han ut i den glittriga vattnet och fläker ut sin kropp i välmående. Scenen slutar med att han sitter halvnaken på en klippa och suger på en banan tillsammans med rosa flamingos.



Filmen präglas också av en mystisk gestalt. Den lokala stammen kallar henne för den heliga, vita apan. Men hon är människa, en vacker och skygg kvinna. Hon dyker upp lite varstans under filmens gång. Ofta döljer hon sig bakom vegetationen och leende betraktar hon händelserna i djungeln ... Mystisk är hon, denna vita apa. Slutligen vågar hon sig fram till Burt. Han ligger då och sover. Hon ler nyfiket och petar på honom. Vid ett annat tillfälle förser hon honom med lite frukt, leende även denna gång. Men vi på redaktionen börjar sakteligen reagera på att hon ler i tid och otid. Och när hon fortfarande ler efter att Burt precis skjutit iväg en glödande cigarett på henne förstår vi att hon inte alls är mystisk, utan snarare efterbliven.



Minnesvärda citat: Från en jeep på savannen upptäcker den kvinnliga passageraren två lejon. Hon vänder sig om till sin manliga kollega och säger: ”Look, couple of lions!”

Mannen tittar ditåt och ser hur lejonhanen förföljer honan. Han skrattar och svarar: ”He didn´t have time to send her a love letter!”




Omdöme: DVD-fodralet utlovar: ”A diabolical team of scientists land on Kong Island determined to implant devices in the brains of the gorilla population that will transform them into an unstoppable army. Their plan for world domination runs amok when a descendant of King Kong arrives and the mayhem begins.

Det stämde såklart inte. Någon borde skrubba DVD-fodralets lögnaktiga lilla mun med såpa och vatten. Det här är som Jesus skulle peka på karaffen med vatten och skrika ”Varde vin!” för att sedan servera en trämugg med ljummet piss.

De diaboliska forskarna ser ut som om man sminkat upp två dementa gubbar och sedan puttat in dem framför kameran. För när de i första scenen står lutade över operationsbordet och pressar in chipet i skallbasen på en av gorillorna, råkar en av gubbarna glömt att dra upp sitt munskydd över näsan. Proffsigt. Och den påstådda gorillaarmén bestod av två män i loppbitna overaller. De ansträngde sig inte ens att gå lite sådär framåtböjt, utan stampade fram som två adrenalinstinna hockeyspelare. Dessutom vore det fysiskt omöjligt för dem två att dominera världen. Om exempelvis den ena gorillan dominerar Afrika och den andra Europa, då finns det ju ingen kvar att dominera Sydamerika eller Asien. Och i Australien kommer innevånarna kunna surfa på som om inget har hänt och i Nordamerika kan alla tjockisar lugnt äta vidare på sina Freedom Fries, precis som vanligt. Det spelar liksom ingen roll om de två gorillorna har ett Radeon-mega-intel-trippel-Core-pentium-chip i hjärnan som gör dem supertuffa. De är helt enkelt för få till antalet för att kunna dominera en så pass stor yta.

Den sista och absolut grövsta av lögnerna var ändå löftet om att en avkomma till King Kong skulle dyka upp och skapa kaos. Han kom aldrig. Möjligen menade dem att den lilla glada schimpansen skulle ha varit King Kong? Men det enda schimpansen gjorde var att glatt klappa händerna och vid ett tillfälle ge hjälten en fruktkorg. Det är väl knappast att skapa kaos?

Nej, vi är besvikna. Men filmen lyfts ändå av hjälten. Han kan nämligen dansa likt en Gud. Även slut-boven imponerar med sin fyndiga skurkgrotta, som mer ser ut som en föreläsningssal prydd med en enorm leopardskinns-tron samt en superstor hjärna i papp.



Visste du att: Hela spektaklet finns att se på Youtube och att 12:40 minuter in i filmen visar vår hjälte Burt prov på att vara världens genom tidernas bästa dansare. Missa för guds skull inte det.



Inga kommentarer: