söndag 26 februari 2012

Havet är djuuuuuupt!




Titel: Moby Dick
År:2010
Land: USA
Genre: Monsterfilm
Publik: Andreas, Daniel, Johanna




Handling: En ung matros med rosor på kinden och solsken i blick njuter av livet ombord på en u-båt under Arktis is. Plötsligt blir u-båten attackerad av en jätteval och den lille matrosen är den enda som överlevde. Tiden spolas fram 40 år och valforskaren Dr Herman får oväntat besök när en u-båt poppar upp bredvid hennes båt en solig dag utanför Los Angeles. Ett gäng glada sjömän bjuder in henne på ett specialuppdrag. Hon är inte den som är den och hänger glatt med ner i djupet. Dr Herman får träffa u-båtens kapten, Ahab som visar sig vara den lille glade matrosen från förr. Men den glade matrosen har vuxit upp och blivit en enbent dysterkvist som bara har en sak i åtanke: Att hämnas mot jättevalen som stal hans ben för 40 åt sedan. Samtidigt så sitter en militär i Buttericks-mask och ojar sig över att någonting har sänkt flera skepp och en oljeplattform längs USAs västkust. Som om inte det vore nog så har kapten Ahab norpat u-båten och har inga tankar alls på att lyda order. Allt detta leder rakt ner i en filmisk dynghög av legendariska proportioner.




Minnesvärda scener: När besättningen på u-båten Pequod blir medveten om att deras kapten slutat lyda order så blir stämningen på båten upprorisk. Ahab bestämmer då att satsa allt på ett kort och drar av ett Braveheart-tal som till stor del går ut på att alla i besättningen kommer att dö. Men passionen han säger detta väcker en eld i samtliga sjömans bröst och genom u-båten ljuder ett unisont jubel som låter som en fullsatt brasiliansk fotbollsarena. Livet på u-båten skildras mycket verklighetstroget när Dr Herman vill ta en tupplur. Hon hänvisas naturligtvis till torpedrummet där hon lägger sig ned för att sova. Dock visar det säg att ombord på u-båten Pequod så hänger man upp torpederna i tunna kedjor i taket där de får dingla fram och tillbaka. Vi drog därefter slutsatsen att det kanske slarvades en del med researchen inför denna film.





Inte bara u-båtskunskapen som brister utan också valkunskapen har sina luckor. Valen Moby Dick är 150 meter lång. Detta kan man väl acceptera, det är ju trots allt en monsterfilm. Men när Dick hoppar upp på land, klättrar upp på ett berg och magplaskar ihjäl de stackarna flera hundra meter nedanför så tappar man förtroendet för manusförfattaren en smula. När dessutom, i den stora slutstridsscenen, så väljer kaptenen att strunta i de kärnvapenbestyckade torpederna och fokusera på finkalibriga eldvapen och en Super Soaker så inser vi att filmen är skriven med största sannolikhet är skriven av en piprökande chimpans i basker och polotröja. Senare i filmen så har Ahab dött (Super Soakern visade sig verklingslös) och den unge Ishmael har tagit kommandot. Han tvekar inte utan drar iväg två torpeder som dock den gamla valen fintar undan. På stranden dit torpederna är på väg finns Dr Herman och två soldater. Dr Herman säger att de måste springa annars sprängs dom. Militärerna svarar att man kan inte springa ifrån en torped, vilket är helt idiotiskt. Man kan inte simma ifrån en torped, det skulle vi gå med på. Men att springa ifrån en kan till och med en halt sköldpadda göra eftersom torpeder finns i havet inte land och följdaktligen inte kan nå ifatt någon som springer. Hur gick det då i denna rafflande scen? Jo, de båda soldaterna sätter de sig ner på strandkanten, delar en flaska whiskey, kisar manligt över vattnet och sprängs i bitar medan Dr Herman kom undan för att hon sprang därifrån.



Minnesvärda citat: Det finns två godbitar och det är kapten Ahab som står för båda:

-"He took my leg, I don't intend to let him take my ass."

Och i samband med att en attack mot valen misslyckats så går kapten upp ur u-båten och får se valen ligga i vattnet en bit bort:

-"He is taunting me!"





Omdöme: Moby Dick har väldigt många dåliga insatser av väldigt många olika människor. Låtom oss börja med specialeffektsmakarna. De har skapat en jättelik val som liknar Lillstrumpa (alternativt Syster Yster). Näst på tur är rekvisitaavdelningen: De ska skapa något sorts supervapen åt Ahab som är menat att se skräckinjagande ut. Det är en jättestor Super Soaker med en pil i. Kapten Ahabs protes? Ett hockeyskydd som de sprejat med silverspray. De har inte ens försökt! Skådisarna då? Det är tyvärr nitlott där med. Exempelvis när Dr Hermans assistent ska trycka på en knapp så lyckas han överspela. Att överspela en knapptryckning är riktigt bra jobbat. Regissören kan vi hoppa över, då det redan står klart hur illa det är ställt där. Är det då inte någon som lyckats? Herman Melville, som skrev orginalet? Han blev aldrig rik på sina böcker och dog bortglömd tills han återupptäcktes trettio år senare. Vi som såg filmen då? Jo, vi tog oss igenom filmen med skinnet i behåll om än lite kantstötta och håglösa.


Visste du att: Asylum Films, som ligger bakom denna film men även skitfilmer som Transmorphers, Titanic II och Alien vs Hunter har aldrig gått back på en enda filmproduktion.









2 kommentarer:

Anonym sa...

Killen som tipsade om filmen, borde inte han stå med som publik? / Richard

Anonym sa...

Killen som tipsade er pm filmen, borde inte han stå med som publik? / Richard