tisdag 19 maj 2020

Fight! Fight! Fight! Fight!




Titel: The Ultimate Ninja
År: 1986
Land: Hong Kong
Genre: Ninja action
Publik: Rita, Daniel








Handling: Det finns en by någonstans på landsbygden i Thailand. Den byn bestämmer sig Roger och hans hejdukar att ta över. Oklart från vem - väldigt oklart varför. Det finns också en rastplats i Hong Kong där svarta ninjor stjäl en actionfigur från de röda ninjorna. Låter det osammanhängande? Vad säger jag om att ena delen är filmad på 70-talet och den andra i 80-talet? Då säger ni i kör: GODRFEY HO IS BACK BABY! Jajemen, Hong Kongs största regissör genom tiderna har mödosamt klippt om och dubbat över en obskyr kampsportsfilm. Resultatet är en klassisk Godfrey Ho-film där handling får stå åt sidan för action. Eller handling finns det, men den är bara till för att få starta fights. Ofta kommer några av Rogers hantlangare lite långsamt in i bild, börja trakassera nån och sen BOOM! Slagsmål! Sen nästa scen där det hela upprepas.




Minnesvärda scener: I byn blir det ofta slagsmål pga alltid när beskyddarpengarna ska hämtas ut så surnar det till. Men som tur är så glider alltid en tredje part förbi just i rättan tid och hjälper byborna. Dessa tredjepartsaktörer är fantastiska. Där finns gubben i jeansvästen med fransar. Där finns den super fabulous flintskallige killen med armlös rosa polo. Där finns tjejen som kör dubbelhoppsparkar. Men den bästa introduktionen är när Rogers gäng ska ta sig in i byn. De hoppar jämfota cirka 20-30 meter in mitt på bytorget. Mot så spänstiga skurkar finns inget skydd! Dock är kanske den bästa scenen i hela filmen när hjälten Jimmy tränas av sin perukklädde farbror i kung fu. En övning är att med en pinne slå på spegelskärvor som hänger i snören. Det ser ut som en sjuåring med plastsvärd som går loss på lågt hängande trädgrenar. Fast Jimmy får ett aldeles eget svärd sen, som ser ut som en tvärflöjt.




En särskild eloge ska ges till karaktären Steven som är en sorts miniboss i byn. Han får stryk genom hela filmen, vinner inte ett slagsmål. Men efter varje batalj så går han därifrån, med en nonchalant och överlägsen stil, som om han vunnit, samtidigt som han verbalt förnedrar vem det nu är som just spöat honom. Imponerande. Men ninjorna då? Ja, de har bra scener de med; särskilt när de tillber sina actionfigurer som ska ge dem nån sorts kraft.




Minnesvärda citat: Det finns en del fina citat i denna film! Här kommer några.
Who is she? She looks like a celebrity!”
She is! She is the daughter of the village kung fu teacher.”
En till!
Your father teaches kung fu. Yet he trains bullies. To be evil!”
OK, en tredje men sen får det vara nog!
How long has he been boss? About 20 years. Some say he is not legal.” (Lite kontext kan behövas här. Denne boss tog över byn i ett blodbad, utövar också utpressning mot byns befolkning och beordrar att byborna ska misshandlas gång på gång)




Omdöme:
Godfrey Ho kan göra guldklimpar av mögligt bröd. Här har han hittat en borglömd thailändsk film, klippt bort allt tjafs och bara sparat slagsmål och slapstick. I The Ultimate Ninja försöker han inte ens låtsas som om thaifilmen och ninjascenerna hänger ihop. Det finns en scen där svarta ninjaledaren snackar direkt (om än över tid och rum) med skurken Roger. Men det är allt. Det tråden plockas aldrig upp igen. Det enda som är viktigt är kung fu. Alla slåss kung fu. Alla vill lära sig kung fu. Alla snackar kung fu. Men ingen utövar egentligen kung fu, det är ju Thailand detta och... Hörrö! Vem är du att sitta där och kritisera på dina höga hästar som en annan Sir Arthur Dyke Acland, trettonde baronen av Columb-John? Nä, just det. Sätt dig ner i din loppiga bean bag, öppna en till burk med konserverad ananas och njut av lite förbannad kung fu! Det är höga sparkar, hoppiga hopp och jätteknivar som viftas med. Det duger nog fan.




Visste du att: I denna film finns statyn från Ninja Terminator med, och den omges av exakt samma mystik. Är detta beviset på att all Godfrey Ho's ninjafilmer hänger ihop? Finns det ett Godfrey Honiverse? Kan det finnas en film där ute där Master Ninja Harry slåss mot Master Ninja Gordon?! Som spelas av en och samma skådis (Richard Harrison)? Tanken svindlar!




2 kommentarer:

SweChi sa...

Skulle ni kunna varna om våldsamt innehåll i era beskrivningar. Jag är skakad

filmiveckan sa...

OK: Härmed utfärdas allmän varning till alla! Våldsamheter kan förekomma i denna blogg. Och svordomar.