söndag 20 januari 2013

Vikten av att återfukta




Titel: Ultra Warrior
År: 1990
Land: USA/Peru
Genre: Postapokalyptisk SciFi
Publik: Karl, Emma, Adam, Johanna, Daniel, Andreas







Handling: Någon på försvarsdepartementet tar en på tok för lång kafferast. Kontrollpanelens "Space Defence Button" blinkar frenetiskt, men eftersom ingen finns där att aktivera rymdsköldarna så får de utomjordiska angriparna fritt fram att göra som de vill. Kanonerna smattrar och jorden förvandlas till en radioaktiv soptipp. I kaoset som följer bildas  två falanger: Mutanter vs Banditer. Banditerna, styrd av den onde The Bishop,  gör vad de gör bäst - stjäl, dödar och bränner. Mutanterna reduceras till dåligt betalda arbetare. Vilket mörker! Allt är ju hopplöst! Eller ...?  Som alltid när saker ser som dystrast ut kliver en motvillig hjälte fram på arenan. Jean d'Arc, William Wallace och Tokstollarna är historiska exempel. Men  år 2058 blir det dags för en ny hjälte - Rudolph.  Hans egentliga uppdrag är att utvinna mineraler ur slemsäckar, men när han får veta att banditerna förvägrar de stackars underbetalda mutanterna att bli fackligt anslutna blir han redigt förbannad. Saker måste förändras!

     

Minnesvärda scener: Den här filmen är egentligen minst fem filmer. Man har tagit fram saxen i redigeringen och på ett fullkomligt spärrlöst sätt klippt in varenda explosion, bröst och rymdskepp man kan gräva fram ur filmarkivet/sophinken.  Följden av detta blir många minnesvärda scener. Exempelvis är en bra scen när Rudolph sitter fängslad. Han reagerar på en tjej i cellen bredvid som verkar ha pudrat ansiktet vitt. konstigt, eller hur? Därför frågar han killen bredvid honom. "What's wrong with her." Killen (som för övrigt har en  blå,  uppsvälld hjärna fylld till bredden av slingrande  vener) reagerar också på hennes märkliga puder.

     

Ytterligare en finfin scen inträffar när Rudolph träffar vad dom ska vara mutanternas vise man. Han är gammal och sliten och hade isolerat sig i ett eget rum med en blå lampa ovanför huvudet. Genom ett fönster kan han yppa sina visdomsord till åhörarna. Mannen förklarar, på ett vädigt gripande sätt, hur Rudolph är så mycket mer än en slemsäcks-knegare. Rudolph är utvald som den vita vargen som alla kommer att följa. Han kommer att leda folket till frihet och rikedom. Episkt och gripande. Scenen borde sluta där. Men den vise mannen känner för att lägga till en sista visdom, nämligen vikten av att applicera rätt sorts fuktåtergivande kräm i händelse av att man råkar få torr hud.

     

Minnesvärda citat: Ultra Warrior strösslsr med  fina citat. Här bjuds på två. Filmen startar med en voice over som berättar om de postapokalyptiska banditerna: "They were nothing else than armed Bohemians, Pimps and sexual Outlaws." Kort därefter säger voice overn: "The weak and the old were killed. Often, they were cut in half."



     

Omdöme: Ultra Warrior bjuder på ett hejdlöst crescendo av förvirring. Regissören har använt sig av klipp från minst fyra andra filmer. Och visst är det ju alltid tufft med  rymdcowboys, snabba rymdskeppsjakter, mutanter med fyra tuttar, tomtebloss-explosioner, vita vargar och blåa melonskallar. Men att rada upp sådana klipp i rad efter varandra kompromisslöst under 75 minuter så tas  udden lite av berättelsen.  I ett försök att limma ihop detta haveri till film, så använder man sig voice overs och tillbakablickar. Och det är ju bra, kan man tycka. Problemet är bara det att de kastar in en kör av berättarröster. Allt ifrån mutanter till hjältar till den lokala lodisen.  Resultatet blir mer förvirring. Vid flertalet tillfällen säger till och med skådisarna till varandra "Who are you!?" Med andra ord kan inte ens de som själva deltar i filmen hålla reda på alla nya personer som dyker upp.
För att säga det då här: Eftersnacket på redationen handlade mer om vems bröst som tillhörde vem under alla de otaliga sex-scenerna, snarare än en analys av filmens plot och innebörd.



 

Visste du att: En av regissörerna, Kevin Tent, Oscars-nominerades 2011 för klippningen i filmen The Descentants. Kanske var det övningen i att klippa ihop många filmer i Ultra Warrior som så småningom ledde fram till den nomineringen?


Inga kommentarer: