söndag 13 januari 2013

Bigfoot finns!





Titel: Mysterious Monsters

År: 1978

Land: USA
Genre: Dokumentär
Publik: Daniel, Martin







Handling: Här är det inte fråga om någon påhittad handling inte. Här är det fråga om ren och skär fakta. Peter Graves presenterar en serie med övertygande bevis för att Bigfoot existerar och ger sig in i akademiska brottningsmatcher med skeptiska vetenskapsmän som vägrar erkänna sig besegrade. ”Bah! Vetenskap schmetenskap! Spana in dessa suddiga fotografier! Fotliknande gipsklumpar! Och för att inte tala om Loch Ness, jag menar, finns det en dinosaurie i Skottland då pekar ju allt på att det finns apmän i Nordamerika. Kom igen nu vetenskapsgubbs! Släpp loss! Nu tar vi några groggar och slappnar av lite. Lossa lite på slipsknuten så ringer jag hit några brudar. Tjenare!”



Minnesvärda scener: Det bästa i hela filmen är när Peter Graves tjatar på en skeptisk vetenskapsman och blir ärligt förbannad på honom för att inte får in i sin tjocka skalle att Bigfoot finns. Trots den enorma tyngden som kommer med att vara en skådis som tar strid på vetenskapliga grunder för något helt ovetenskapligt så ger inte vetenskapsmannen med sig. Man tar sig för pannan! Det är också häftigt när Graves lite nonchalant slänger jackan över ena axeln när han sakta går mot kameran och snackar om Bigfoots migratoriska mönster (mönster som ingen jävel sett men som en jöns med skum frisyr anser rent logisk borde finnas). Det finns också ett antal spännande scener som är återskapade Bigfoot-incidenter med personer i riktigt skabbiga Bigfoot-kostymer. Bigfooten oftast är skelögd vilket kryddar dessa scener lite extra. 



Minnesvärda citat: Peter Graves kommer nånvart med en biolog när han föreslår att Bigfoots begraver sina döda: ”That's remotely possible”, svarar biologen. Score!



Omdöme: Detta är en viktig film. Den bevisar för alla tråkmånsar att Bigfoot finns där ute i skogarna och lurpassar. Bevisen som läggs fram är odiskutabla...nästan i alla fall. I början så läggs en del klassiska bevis fram: Vittnen, fotspår, hår och ljudinspelningar. Sen så kommer bevis av det lite mer sensationella slaget. Ett medium får en låda med en spåravgjutning i. Mediet använder sina mentala krafter och ser visioner av jättar i skogen. Detta används som bevis. Sen hypnotiseras en flicka som säger saker om monster som anföll henne. Detta blir också bevis. Samma sak med Loch Ness-monstret. För att sammafatta måste Peter Graves citeras: Vart och ett för sig är bevisen kanske svaga men tillsammans bevisar de otvivelaktigt att Bigfoot finns.



Visste du att: Trailern utlovar bra mycket mer än vad som finns i själva filmen. Verkar ju vara massa sköj i den häringa filmen som vi aldrig fick se. 


Inga kommentarer: