söndag 4 november 2012

Rymdturken





Titel: The Man who Saved the World
År: 1982
Land: Turkiet
Genre: Rymdopera
Publik: Professor Martin, Daniel, Charlemagne, Andreas








Handling: Murat och Ali är två rymdpiloter som efter en fruktansvärd batalj i rymden tvingas nödlanda på vad som verkar vara en obebodd sandplanet. Det första problemet som dyker upp i deras huvuden är inte hur fan de ska ta sig hem, utan vilken brist på kvinnor det kommer vara framöver. I desperation gör Murat sin beryktade ”Wolf Whistle”, ett vissling som alltid lockar fram kvinnor, men resultatlöst. För säkerhets skull uppmanar Murat Ali att försöka gå manligt utifall några döva kvinnor kanske gömmer sig i bergsskrevor eller buskar. Denna jargong kör de ända in- och rakt igenom kaklet med, med samma obevekliga entusiasm hela tiden.



Men planeten är lång ifrån obebodd. De hinner inte spankulera fåtalet meter innan en hord av skelett på hästar stormar dem. Hur otroligt det än kan verka, är skeletten mycket feta, så deras avancemang blir helt fel. De är så slöa att Ali och Murat enkelt kan rycka spjuten ur deras knotiga (och knubbiga) händer och enkelt välta ner dem i sanden.



Var det allt!? Knappast! Saker och ting ska bli mer invecklat än så. Stor-skurken i filmen har alltid haft ambitionen att ta över jordklotet, men misslyckats gång på gång. Men han har en hemlig plan att med hjälp av människohjärnor i sin arsenal nu slutligen kunna krossa denna gröna och frodiga planet. Med sina lojala krigare fångas hjältarna in och innan de vet ordet av befinner de sig på en gladiator-arena. Hur ska nu detta sluta?




Minnesvärda scener: Ali och Murat står nu på en sandig plan omringad av röda, luddiga varelser, metallkloss-monster och till synes mänskliga varelser. De är förvirrade, det är mycket att ta in. Efter en stund får de förklarat för sig av en skitful och fyrkantig robot med saftblandare som hjälm att de är en del av ett gladiatorspel. Och pang bom så drar allt igång. Och det måste vara universums sämst organiserade gladiatorspel. Alla kastar sig över varandra och slåss hejdlöst. Spjut flyger, män flyger, röda luddiga varelser flyger. Ingen vinner. Mitt i allt detta blir den skitfula och fyrkantiga roboten med saftblandare som hjälm så exalterad att han börjar pressa sönder skallen på en unge ur publiken. Kanske var publiken också gladiatorer? Ingen vet, antagligen inte roboten heller.



Gladiatorfighten gick såklart utmärkt, eftersom de turkiska krigarna verkar vara bäst på allt de företar sig. Så efter lite rundturer genom gångar i berget kommer de till slut till en höjd. Då beslutar de sig för att gymnastisera. Och som de gymnastiserar! De står och slår frenetiskt med öppna händer in i varenda stenblock de kan hitta i öknen. PANG! PANG! PANG! om och om igen. De klöser även i sand, kanske för att vässa fingrarna? Men höjdpunkten är när Murat knyter fast enorma stenblock kring sina ben och gör höga sparkar, till synes helt obehindrat, som om stenen bara var av frigolit! Ingen uttrycklig förklaring ges till varför de tycker att gympa står högst på agendan när Jorden är på väg att bli till ett svart hål. Kanske är de helt enkelt måna om vikten av en allmänt god fysik.



Minnesvärda citat: I inledningen av filmen, som är en hejdlös stöld av Star Wars-filmklipp ackompanjerat av Indiana Jones och Flash Gordon-musik berättar en voice over om vad som föranlett det enorma rymdkriget. Och förklaringen tar aldrig slut, det är mer infomation än bibeln. Det bara fortsätter och fortsätter och fortsätter i all evighet. Och voice-overn berättar med en sådan entusiasm att han spottar ut meningarna som en kulspruta. Men vi förstod i alla fall att Jorden var tvungna att försvara sig mot ett rymdhot och att Jorden skickade: ” … the two strongest Turk Warriors! … and some earthlings.”



Omdöme: Turkarna vet att leverera bra film. Så när vi kunde lägga fingrarna över något som i folkmun kallas ”Turkish Star Wars” så leviterade vi av förväntan i biosals-stolarna. Och om snabbfilmade sparkar och slag är ens kopp med té så kommer man inte bli besviken. Om man älskar Star Wars, blir man inte heller besviken eftersom de stulit stora delar av filmen och klistrat in i sin egen rulle. Om man aldrig tröttnar på Indiana Jones signaturmelodi så träffar man helt rätt nu med. Det är en enda loop av slagsmål där feta skelett, röda monster, varulvar med glitterpiskor till klor och silverrobotar står i kö för att få stryk av hjältarna gång på gång igen. Vi bör framhålla att slagsmålen är essensen i denna film och turkisk action från 70- och 80-talen har slagsmål som slår det mesta. Det viftas på på hejvilt och synnerligen okontrollerat. En konstig grej är att allt som oftast när turkarna slåss kan man se stora luddiga monster i bakgrunden som verkar dansa från sida till sida. Detta gör alltså monstren samtidigt som deras stridskamrater får avsparkade armar och krossade skallar.



Kvinnorna i filmen (2 st) har lika mycket djup som ett vitt A4-ark, männen ungefär som en soppskål. Kvinnorna får mest sitta fint och le lite blygt erotiskt. Men det verkar passa Ali och Murat alldeles utmärkt. (Dock tar en av kvinnorna ett initiativ under filmens gång. Inte bra. Men en trollkarl förvandlar henne till en äcklig spindel så ordningen återställs relativt snabbt.) 



Visste du att: ”Turks in Space” heter uppföljaren från 2006.


Inga kommentarer: