söndag 11 december 2011

Superfajten Mega Deluxe




Titel: King Kong vs. Godzilla
År: 1962
Land: Japan/USA
Genre: Monsterfilm
Publik: Andreas, Daniel, Christian



Handling: En amerikansk ubåt gör en korkad manöver och rammar ett isberg. Som salt i såren innehöll inte isberget enbart fruset vatten utan också en rejält morgontrött Godzilla som omedelbums beslutar sig för att ta ut sina aggressioner mot Japan. Samtidigt är ett japanskt medicinföretag på jakt efter en speciell typ av röda bär som är hundra gånger mer kraftfulla än morfin. Dessa bär finns på en ö i söderhavet och en expedition skickas dit. Förutom brunmålade japaner så bor även jätteapan King Kong på ön. King Kong är något av en drummel och super sig redlös på bärjuice. Expeditionen beslutar sig för att en missbrukande jätteapa är precis den PR-maskin de behöver och bogserar den knockade apan till Japan. King Kong sover ruset av sig på havet, och har en illasinnad bakfylla. För att få utlopp så muckar han gräl med den lika flyförbannade Godzilla alltmedans militären kommer på den ena spåniga idén efter den andra för att försöka avstyra det hela. I slutändan så låter militären de två jättemonsterna gå rond efter rond tills den ena vinner. Men vem var det som vann? Se filmen, vetja!


Minnesvärda scener: När expeditionen når ön där King Kong bor så blir de anfallna av en jättebläckfisk. Genom trickfilm så filmas en riktig bläckfisk som kryper omkring bland en massa modeller av hyddor. Den vill inget annat än sticka tillbaka till vattnet. Istället plockas den upp av en snubbe i gorillakostym som låtsas slåss mot bläckfisken. Man ser hur bläckfisken försöker fly medan King Kong trycker upp den i ansiktet på sig själv, som om bläckfisken försöker kväva apan. Efter fighten blir apan lite sugen på några bärs och sveper ett par krukor med morfinbärsjuice. King Kong har en riktig blecka och sjungs tillslut tills sömns av urinnevånarna.


Det hela ger ett ganska sorgligt intryck av Kingen. Liknelserna med en alkis fortsätter när Kingen och Godzilla möts första gången. Omedelbart blir det ett jävla bröstande. Det påminer om Stortorget i Säffle utanför Harrys klockan halv två en lördagkväll. Leffe och Janne lackar på varandra. De står och skriker, suger in ölmagarna och skjuter ut sina bröskorgar. Janne knuffar Leffe och då sopar Leffe till Janne men smällen tar inte riktigt. Tillslut sprutar Janne eld på Leffe och Leffe drar sig tillbaka. Kanske tar han en burgare på Sibylla innan han stapplar hem och somnar framför en gammal VHS-inspelning av VM 94. Janne däremot, han drar hem till Marie och firar natten lång


Minnesvärda citat: Professor Johnson ska förklara Godzillas ursprung och plockar fram en barnbok med dinosaurier:

I tend to classify him as a prehistoric species of dinosaur. Possibly a cross between the gigantic Tyrannosaurus Rex and the Stegosaurus.”


Omdöme: Jättemonster är asballa. Det spelar ingen roll att man ser att det är modeller, kostymer och kulisser: När fighten startar så är det rock n roll hela vägen. Ibland känns det som att det hade blivit billigare att använda riktiga fordon istället för radiostyrda. I vissa scener är det inte ens några monster med utan bara hundratals radiostyrda fordon som kör omkring i ett modellandskap. Det måste ha krävts en hel del för att synka allt det. Tydligen så är den version vi har här i arkivet på redaktionen en amerikansk version av filmen. Det är tillagda scener med en seriös professor och en halvintresserad journalist som förklarar vad det är som sker. Orginalversionen ska tydligen vara mer komisk och en drift med kommersialism. Bah! Jätteapor är viktiga grejer och bör tas på yttersta allvar. Hur som helst: Det här är en riktig höjdare så se den. För guds skull se den!



Visste du att: Orginalidén till filmen var King Kong vs Frankenstein. Det känns som att det hade kunnat bli historiens kortaste fight. Kingen hade skrapat bort Frankenstein från sin fotsula med en bulldozer och sedan knäckt en ny bärs.




1 kommentar: