tisdag 22 februari 2011

Dr. Stone undersöker



Titel: Search for the beast
År: 1997
Land: USA
Genre: Sasquatch horror
Publik: Daniel, Andreas, Yum-Yum, Nisse

Handling: Redan i filmens start förstår vi att nåt inte är som det ska; ett ungt och älskande par mördas brutalt i Okaloosas vildmark. Hur? Av vem? Eller av vad ...? Det är svårt att veta, eftersom allt gick väldigt fort och scenen var dåligt ljussatt.

Filmen huvuperson heter Dr David Stone och är specialist på sasquatch-fenomenet. Han blir uppringd av en rik man vid namn Milton St John som erbjuder honom en betald expedition för att hitta bevis för att det verkligen finns håriga bestar som springer runt i vildmarken. Doktorn tackar motvilligt ja. Men det som han inte får veta är att Milton St Johns son är ett av offren för detta beryktade monster. Denna filmiska vändning glöms sedan bort.

Expeditionen bär av och Dr David Stone assisteras av fyra feta, kamouflerade män, en smal man och två lättklädda kvinnor med högt hårfäste. De hamnar snart i eldstrider i tomma luften, älskskog inom gruppen och slutligen förräderi där den smala killen dödar de andra, tror vi. Hur som helst så försvinner de fyra feta killarna. Allt detta utan någon egentlig inblanding av det monster de egentligen ska jaga. 

Det blir uppenbart för Dr David Stone att han måste fortsätta ensam och döda den smala killen. Och sen kanske sasquatchen.



Minnesvärda scener: När Dr David Stone blir bekjuten i skogen och rullar i skydd bakom ett träd. Det blir en utrdagen och obekväm rullning för den rundlagde doktorn. Andra minnesvärda ögonblick är när den unga kvinnan utan namn ska ta en erotisk dusch i vattenfallet. Scenen är gjord i ett klipp och det är uppenbart att hon fryser i det iskalla forsande vattnet. Men hon känner sig ändå manad att klappa eller smeka förföriskt på klippans gröna och smetiga vägg.



Omdömde: Den elake skulle säkert säga att denna film är gjord av en person som aldrig sett film, som använt sig av föråldrad betamax-utrustning, ingen ljussätting, delvist dåligt dubbad. Den elake skulle säkert fortsätta med att argumentera för de odugliga, inavlade skådespelarna, för att sedan klaga på att det inte finns något som helst genomtänkt med detta. Den snälle skulle däremot säga något annat.



Inga kommentarer: