söndag 10 maj 2015

Gone Squatchin'



Titel: Sasquatch Assault
År: 2009
Land: USA
Genre: Skräck
Publik: Daniel, Chrille, Spong


Handling: Tre tjuvskyttar lyckas fånga en Sasquatch men inte utan att den lyckas ha ihjäl två av dem. Den tredje, en riktig tuffing vid namn Terry, lyckas dock bli haffad av två lokala sheriffer som beslutar sig för att föra Terry och hans last in till storstaden. Terry hamnar i finkan och hans lastbil får stå oinspekterad på polisstationens parkering. Sasquatchen bryter sig ut från lastbilen och börjar bete sig ohyfsat på stadens gator. Vi snackar tjuvkikande på lättklädda damer, allmänt smygande samt vårdslöst dödande av djur och människor. Främst människor. På ganska fiffiga sätt faktiskt! Sasquatchen listar ut att Terry sitter inne på polisstationen och beslutar sig att gå till anfall. Men stationen vaktas av en riktigt färgglad ensemble av karaktärer. Den pillermissbrukande sheriffen, den street-smarta receptionisten, skrivbordspolisen, den unge dumme polisen samt en skurk som händelsevis har mördat den pillermissbrukande polisens fru. Just ja, den pillermissbrukande polisens dotter finns också på stationen. Hur som helst: Det blir ett sjujäkla liv. Som grädde på moset så har Terry bjudit in en mystisk storviltsjägare i tropikhjälm som är pigg på att kunna bocka av Sasquatch från sin hinklista. Och som bajs i botten under moset så ränner två så kallade ”roliga nördar” omkring och ska vara komiska. Den ena kan vara den drygaste karaktären som någonsin varit med i en film. Sasquatch Assault är en extremernas film. Men hur slutar filmen då? Ja det får du allt ta reda på själv, lilla vän.


Minnesvärda scener: Alla scener är minnesvärda. Denna film är en buffé av fantastiskt dålig film som täcker hela kostcirkeln. Det är idioti i ett sånt rasande tempo att inte ens Stålmannen på en jättetrimmad moppe skulle kunna köra om den. Några exempel: Sasquatchen ställs mot den street-smarta receptionisten som beväpnad med en kravallsköld och en butterfly-kniv går till attack. Hon hugger mot Sasquatchen som för ett ögonblick slutar vara monster och smidigt som en streetfighter från 1986 undviker kniven. I en annan scen så blir sasquatchen sprayad i ansiktet med tårgas. Snubben med tårgasen blir jävligt nöjd med sig själv. Tills han träffas av en sten. Som följs av en annan sten. Som följs av ett bildäck. Som följs av en brevlåda. Och så vidare. Sasquatchen tömmer ett helt återbruk i sin hämndlystnad.




Det finns så många scener! Till exempel när gänget på polisstationen ska beväpna sig. De går ner i bevisförvaret. Där ska finnas grejer från 30 år av olösta fall säger skrivbordspolisen! Det verkar som att polisen i sin skam ljugit lite. Där finns grejer som rent historiskt sträcker sig cirka 500-600 år tillbaka i tiden. Där finns stridsyxor, liar och gamla armborst. Dessutom måste de ha minst ett olöst stamkrig i sina arkiv för det drällde av rostiga machetes där nere.

Minnesvärda citat: Skrivbordspolisen får en machete genom bröstet av sasquatchen. Receptionisten frågar: ”How are you doing?” Ett annat fint citat är när jägaren Terry gör en voice over som förklarar hur farlig sasquatchen är: ”He is a master of camouflage.” Just då klipps det till en bild där sasquatchen står på ett elskåp mitt på en upplyst gata och härjar med armarna i luften.



Omdöme: Det här kan vara filmen som vänder den rådande kulturskymningen till en gnistrande vacker kulturgryning! Det är skådisar som överskattar sin förmåga. Regissören lika så. Klipparen har tappat koncepterna helt och freestajlar in totalt ologiska sekvenser. Musiken är amatörmässig och specialeffekterna lika så. Total jackpott! Det enda smolket i bägaren är skådisen Shawn C. Phillips som spelar en av de roliga nördarna. Han skriker gällt hela tiden. Så fort han är med. Och han tycker att han är så himla rolig. Sasquatchen slog sin näve genom hans huvud och hela redaktionen upplevde ett Enya-liknande lugn. Tills filmen närmade sig sitt slut och de två tokiga nördarna fick fem minuter i en nyhetssändning. Fy fan!



Visste du att: Sasquatchen i filmen skrockar gott efter att ha kastat en trafikskylt genom en snubbe. På skylten står det ”Dead End” och däri ligger humorn. Men modern Bigfoot-forskning hävdar bestämt att sasquatchar inte kan läsa.


Inga kommentarer: