söndag 25 november 2012

Bengt


Det finns tillfällen i livet då saker blir för stort. Vissa kallar det episkt. Vi hade egentligen tänkt att skriva en recension, men texten bara växte och växte och blev till slut ogreppbar, en oformlig massa som vällde över tangenterna och hindrade oss att fortsätta. Stumma satt vi och tittade på skrivmaskinen. Bengt, vår redaktör blev ilsken. ”Deadline!” skrek han. Vi kopplade in facket och häftiga förhandlingar inleddes. De strandade, kom igång igen för att åter köra fast som en svullen vikval. Men till slut lyckades vi komma fram till en kompromiss: Vi behöver inte lägga upp recensionen, men nästa veckas SKALL vara episk.

Så den som väntar på något gott.

Soliga hälsningar från Kos
//Daniel, Andreas och Bengt

söndag 18 november 2012

Övernaturliga fasor och högteknologiska under!




Titel: Robo Vampire
År: 1988-1993
Land: Kina
Genre: Skräck
Publik: Daniel, Andreas







Handling: Några kommandosoldater med pottfrisyrer tassar runt på en kyrkogård som mer liknar en brädgård, typ Bauhaus. Av någon anledning finns det soptunnor fyllda med ormar överallt. Men det här är inte några konservativa, gråa snokar. Nej, det här är rena rama OS-kandidater till ormar. De hoppar som besatta flera meter mot de stackars soldaterna som skjuter hej vilt omkring sig. När soldaterna slutligen tror sig fått läget under kontroll så dyker det upp kinesiska vampyrer! Och på en skala av coola vampyrer, där den coolaste så klart är Brad Pitt ur En vampyrs bekännelse, så hamnar kinesiska vampyrer i den andra änden. Kinesiska vampyrer hoppar jämfota fram som Fia-med-knuff-pjäser med armarna utsträckta framför sig ungefär som när man gör parodi på en sömngångare. Deras gråa, mosiga ansikten är som hämtade ur en reklamfilm mot rökning, och de blåser faktiskt små rökpuffar ur munnen. De väser och fumlar runt. En elräkning är mer skrämmande än kinesiska vampyrer. Men trots detta blir det ett jävla hålligång med pang-pang, stryptag och fräsande. Mitt i allt tumult dyker det plötsligt upp en Kung Fu-kille som börjar leverera sköna sparkar. Kommandosoldaterna dör och det visar sig att de var en antidrog-styrka som var på jakt efter en trollkarl som smugglar kokain i likkistor fyllda med vampyrer. Trollkarlen är mäktig som fan och polisstyrkan har inget annat val än att skapa ett kraftfullt motmedel. Så med hjälp av en skruvdragare, förstoringsglass, silvertejp och tomtebloss sammanfogas nu en cyborg med cutting edge technology! Resultatet är Robo Warrior.



Robo Warrior är menad att ha samma pondus som RoboCop. Men istället för glänsande metallrustning har de använt silvertejp och kastruller. Dessutom sitter Robo Warriors solglasögon på snedden. När han går gnisslar det som när man stänger ett gammalt fönster.



Minnesvärda scener: Filmen kretsar alltså kring knarksmuggling, så mycket förstod vi. Men knarksmugglingen kändes ganska sporadisk och oengagerad. Skurkarna lallade mest runt med lådor och småsnackade med varandra. Harmlöst, liksom. Men så väljer regissören att göra något väldigt grafiskt. Plötsligt klipps det till ett lager någonstans, där sitter en kvinna med en kniv. Med extrem detaljrikedom får vi bevittna hur hon skär upp en ko, inälvor rinner ut. Hon stoppar in paket efter paket med kokain i den blodiga kroppen. Sedan får vi på nära håll se hur hon åter syr igen kroppen. Denna väldigt intima scen följs inte upp på något sett. Kossan och knarket försvinner ur filmen. Kanske var en död ko deras dyraste rekvisita och regissören ville ha ut så mycket som möjligt ur sin investering?



Den här filmen är också dubbad, vilket skapar magi. De verkar ha haft begränsat med röst-skådespelare, vilket de har löst med att en röst spelar flera roller. I en scen så hade både polis och hamnarbetare samma röst som ställer frågor till varandra. En annan fördel med dubbning är när röst-skådespelare ska lägga på stånkande ljud när det klättras på tak, blir misshandlade, eller varför inte en sex-akt. De är mer ivriga än kompetenta.



Men den mest fantastiska scenen i filmen måste vara då Robo Warrior jagar en kinesisk vampyr över en bro. Här har vi alltså två av filmvärldens segaste skapelser som ska skildras. Den ena hoppar jämfota fram, den andra stapplar som Bambi på hal is. Resultatet blir allt annat än hisnande hastigheter. Det är så komiskt och idiotiskt att vi inte visste var vi skulle ta vägen medan de två hasade sig fram som en årstidsväxling.



Minnesvärda citat: Hur chef skurken resonerar kring hur de ska få bukt på antiknarkpolisen:
”I´ve employed a doc (duck?), he´ll train vampires how to destroy them!”


Omdöme: Det är svårt att beskriva i ord vilka känslor som kommer upp till ytan efter 90 minuter med denna film. Liknelsen kanske kan beskrivas med … Tänk dig att du sitter på en grön äng. Gräset är mjukt och inbjudande, Solen skiner och värmer din hud. Fåglarna sjunger lättsamma sånger. Du äter dina jordnötter och sippar på en Trocadero. Total stillhet. Men från bakom en kulle smyger det upp en ko. Hon hasar fram, ljudlöst. Du äter en till nöt, och hinner inte uppfatta mer än ett väsande: ”muuu ...” i ditt högra öra innan koskällan slår i bakhuvudet med full kraft och allt blir suddigt, stressat och förvirrat. De känslorna är ”Robo Vampire”.



Det här är den dummaste film vi någonsin sett. Den tillhör även det översta toppskiktet av kanonrullar. Få gånger har vi recenserat en film där en kinesisk vampyr med Chewbacca-mask har förfört ett vitsminkat häxkvinnospöke med en geckoödla tatuerad på låret under översikt av en polisrobot inlindad i silvertejp.



Regissören, Godfrey Ho, som även låg bakom förra filmen vi recenserade, har tagit till ett av sina gamla tjuvknep, dvs, han har tagit ytterligare två hela andra filmer och pressat in i redigeringsmaskinen som i sin tur inte haft något annat val än att kräkas ut denna helt ologiska, men ack så vackra sörja. I ena sekunden ser man en silvertejpsrobot pissa ut eld ur ett maskingevär i någon förort, för att i nästa ögonblick bevittna tre skräckslagna individer, med olikfärgade boll-mössor som blir anfallna i Amazonas regnskogar. Det är helt ologiskt. Bara dumt. Det hade antagligen blivit en mer sammanhängande film om man samlat en dagisklass för att skriva manus och satt en apa regissera för att sedan låta filmen redigeras direkt i mobiltelefonen.

Den här filmen skildrar alltså hur soldater, som i en eldstrid, tar skydd bakom gardiner. Det är på den nivån.

Visste du att: Det florerar rykten på internet att regissören Godfrey Ho inte alls regisserat denna film.


söndag 11 november 2012

Master Ninja Harry vs The Ninja Empire



Titel: Ninja Terminator
År: 1985
Land: Hong Kong
Genre: Action
Publik: Professor Martin, Charlemagne, Daniel, Andreas








Handling: Glöm allt du trodde du visste om ninjor! Eller vänta, glöm inte det där om rökbomber, smyga snabbt, kaststjärnor, viss teleporteringsförmåga, göra volter och flinkt fotarbete. Allt det finns med i denna film. Till det nya hör: Kajal, färgglada kläder och skjuta eld/is. Man kan tro att med allt detta inkluderat så borde allt vara frid och fröjd i ninjavärlden. Icke sa nicke. Tre ninjor har stulit den magiska ninjastatyn The Golden Ninja Warrior. Statyn ger ägaren magiska ninjaförmågor bortom vad en simpel ninja vågar drömma om. Statyn delades dock upp i tre delar av ninjatjuvarna så de får inte så mycket nytta av den. Men Ninjaimperiet blir störtförbannade och vill naturligtvis ha tillbaka statyn. Sen blir storyn lite kluddig. En av ninjatjuvarna dödas och hans syster kidnappas vilket får några andra ninjor att surna till. Samtidigt sätts Jaguar Wong in för att spåra upp och rädda systern. Så medan ninjor slåss hejvilt mot andra ninjor så går Jaguar Wong loss på allt han möter. Det är fight efter fight efter fight. Sen avslutas det hela med en fight.



Minnesvärda scener: Jaguar Wong är kanske filmhistoriens mest framgångsrika hjälte. Alla som anfaller honom får stryk och blir förolämpade under tiden. Alla som anfaller honom står först och ser lite kaxiga ut i sina dansbandskläder sen smäller det och Jaguar går vinnande ur striden. Det är först i slutet som han får kämpa lite när han får möta nån sorts boss. Bossen heter Tiger och bär en blond lockig peruk genom hela filmen. Sen tar han av sig den i striden mot Jaguar och Jaguar blir otroligt chockad över att det bara var en peruk. Ni får döma av bilderna huruvida denna chock är motiverad.



Medan Jaguar spöar folk så gör ninjor upp i diverse strider. Den gode ninjan är Ninja Master Harry som har mustasch och lever ett skönt liv i Hong Kong med sin special lady friend. I en scen tappar hon en levande krabba på golvet när hon ska tillaga den, ingen fara, Harry drar en kastkniv rakt genom skalet på krabban innan den hinner ställa till med trubbel. Harry sköter för övrigt all sin externa kommunikation med sin Katten Gustaf-telefon. I en scen så ska Harry skrapa bort frost från sin vindruta innan han ska in i bilen (Hong Kong har en medeltemperatur på plus 23 grader Celsius) då har skurkninjorna varit framme och sprejat hot på hans bilfönster. De höll koll på att det var frostnatt på gång i Hong Kong och skred snabbt till verket.



Man får lära sig mycket om ninjor i denna film. Exempelvis skickar de hemskt gärna sina hot med hjälp av leksaksrobotar. När ninjor ska rigga en bomb så använder de både tidsinställt utlösare samt en utlösarknapp för att spränga. De gillar också att sitta i jättesmå rum och slå på varandra för att testa sin power. Ninjor äter också gärna vattenmelon och signerar sina kaststjärnor. Filmen har även en ångande het sexscen där en man älskar iförd en svart polotröja. iSexy.



Minnesvärda citat:
Skurk som ger Jaguar Wong en cigarett före Wong ska bli dödad:
-I guess so, after all it's unlikely you'll contract lung cancer before I kill you.”



Omdöme: Godfrey Ho har gjort det igen! Han har meckat ihop en gammal 70-talsrulle med lite ninja-action och fått till en helvetes åktur. Det spelar ingen roll att filmerna binds samman med konstiga telefonkonversationer eller att man kastas mellan 80-tal och 70-tal. Detta är non-stop action kombinerat med de dummaste rekvisitan i filmhistorien. Varför har Ninja Master Harry en Gustaf-telefon? Varför är det små leksaksrobotar som används som det mäktiga Ninjaimperiets budbärare? Godfrey Ho är ett geni i klass med Da Vinci och Mozart. Vi kan inte riktigt greppa hur han tänker för han är så långt bortom vad våra simpla människohjärnor kan ta in. Denna mångfacetterade historia om The Golden Ninja Warrior är briljant men man märker på den stackars skådespelaren som spelar Harry att han inte är helt övertygad. Men så är det när man står i skuggan av en visionär gigant som Sir Godfrey Ho.



Visste du att: Ninjaimperiet firar 50 årsjubileum 2015. Man kan ha på sig kostym med en kaststjärna som fluga då.