lördag 30 juli 2011

Valhänt Valhall





Titel:
Almighty Thor

År:
2011

Land:
USA

Genre:
Superhjälte-action

Publik:
Daniel, Andreas, Christian



Handling: Film i Veckan tar på sig spenderarbyxorna och ser storfilm på bio! En liten biograf som luktade bränd matolja och öl visade Marvels kioskvältare Almighty Thor. Vi började en bit in i filmen inse att Marvel tagit sig friheter med den nordiska mytologin. Först en redogörelse för karaktärerna: Odin är en stelbent bodybuildare med perfekt djupseende. Den sköne Baldir (vackrast av gudar!) är i denna film en tjurnackad tillika stroke-drabbad skinhead. Loki (som är helvetets härskare) ser ut som en trött heroinist beväpnad med en trollstav som är en kombination av hundben och glödlampa. Thor är en retarderad strandraggare med saxbett. Valhall ser ut som ett slott i Barbies filmsvit Fairytopia. Vad är det som händer i filmen då? Jo, Loki får nog av att hänga i helvetet och sticker upp till Valhall för att få tag i The Hammer of Invincibility, vilket man ju förstår. Vem vill inte ha en sån hammare? Jag har till exempel väldigt luriga väggar i min lägenhet; porös puts som täcker hårt tegel. Helt omöjligt att hänga upp en tavla med sådana väggar. Med The Hammer of Invincibility hade det förmodligen varit en baggis. Hur som helst så går Loki sakta mot Valhall. Att gå sakta är för övrigt Lokis favoritsätt att transportera sig på. Han når fram till Valhall och bussar sina gigantiska helveteshundar på folket som bor där. Under tiden går han omkring och skriker "Odin!". Odin hörsammar detta och stapplar stelbent ner för en bergsida tillsammans med Baldir och El Retardo (Thor) för att ge Loki en match. Väl framme så knockas El Retardo och Baldir dödas. Loki och Odin går några ronder men Loki vinner. Pass på! Odin tänker snabbt och drar fram The Hammer of Invincibility ur arslet, skriker: "Back where you came!" och kastar hammaren in i en portal. Redan där borde Loki kunnat listat ut att hammaren skickades till det som kallas The Tree of Life eftersom det var därifrån den kom men han kanske lyssnade lite på sin Ipod just då. Sen dyker El Retardo upp och får höra av sin döende far att han måste hitta hammaren. Resten av filmen går ut på att Loki går omkring och skriker och att El Retardo tar dåliga beslut. Det dyker också upp en latina valkyria som lär El Retardo att slåss genom att slå honom med en stor käpp.

Minnesvärda scener: El Retardo och hans latina valkyria knallar omkring på en gata. I bakgrunden rör sig en statist med en barnvangn. Helt plötsligt svänger statisten mot en vägg och blir ståendes med barnvagnen mot väggen. Man undrar vad som hände där. När Odin ligger för döden, fast fortfarande levande, lovar El Retardo att hämnas sin fars död. Hoppet är det sista som lämnar människan men det första som lämnar guden. I en annan scen så utmanar El Retardo nornorna. Nornorna ser allt som händer som ödet medans El Retardo säger att var man är sin egen lyckas smed. Kunde ha varit en laddad scen om det inte vore för att nornorna såg ut och betedde sig som om det vore Glada Hudiks Amatörteater som experimenterar med jazztobak. Egen lyckas smed förresten: Mot slutet av filmen så slängs El Retardo ner i helvetet efter ännu ett felbeslut. Där får han ett ryck och börjar med sina bara händer smida en hammare av lava. Ser precis lika dumt ut som det låter. Priset tar ändå det bombastiska slutet. Loki släpper loss Ragnarök och för de som inte förstår vad som händer så skriker Loki om och om igen: "Ragnarock!". Loki, tillsammans med sina monster, förstör hus efter hus i den amerikanska storstad de nu befinner sig i. Med den hastigheten så skulle Ragnarök ta cirka en miljard år att slutföra.

Minnesvärda citat:

Kan vara så att vi hörde fel men:

Thor: "I swear it by the butt of my father!"

Följande är vi dock helt säkra på. Odins ande har svårt med vilken ordning man bör göra saker:

Odin: "Use the hammer. Find it. Take this hammer, son."

Ett citat från Christian:

"Thor har schyssta triceps."

Omdöme: En värld där gudarna bär snowjoggers och knappt kan formulera meningar är ingen bra värld. En film som behandlar just detta ämne är ingen bra film. Marvel, vad tänkte ni? Er Thor går bara omkring och surar samt stannar upp i jaktsituationer när det är som minst lämpligt. Loki går på heroin och i sitt drogrus förlitar han sig blint på att hans helveteshundar ska lösa situationerna. Gång på gång säger han åt dem att göra saker utan att det sker. Sen verkar det som att den som lagt på musiken inte vet vad som menas med måtta. Det är Wagner/Williams/Zimmer hela tiden. Fullt jävla ös även om det handlar om en scen där ingenting händer. Pampiga körer när en korsning filmas i två sekunder. Dessutom kryllar filmen av ologik. Det är inte praktiskt att förvara en meterlång hammare i rektum. Det är inte svårt att fly från någon som enbart spatserar fram. Pengarna tillbaka, Marvel!

Visste du att: Det kommer en framtida Marvel film där Thor slår sig ihop med Captain America, Iron Man, Hulken med flera. Vi hade hellre sett att han slår sig ihop Pumaman, Ace Hunter, Copperhead, Barbarbröderna och Harry Dickson. Fy fasiken vilken rulle det hade kunnat bli!

Inga kommentarer: