måndag 4 juli 2011

Nakenchock i öknen!




Titel: The Warrior and the Sorceress
År: 1984
Land: USA - Argentina
Genre: Sword & Sorcery
Publik: Andreas, Daniel, Professor Plüng



Handling: En by mitt i ett öde landskap härjas av två skurkgäng som försöker ta kontrollen över den enda vattenbrunnen som finns där. Ena gänget ser ut som bandyspelare och leds av den kallhamrade Zeg. Det andra gänget styrs av en tjocksmock vid namn Bal Caz och hans ödlekompis. Zeg har dock ett trumfkort; trollkvinnan Naja som besitter kunskapen att smida ett mäktigt svärd (vars mäktiga namn tyvärr försvann i någon av högarna av anteckningar här på Film i Veckans kontor). Naja vägrar att hjälpa Zeg trots hans tendens att örfila henne då och då. Till denna krutdurk kommer den ensamme mörklädde hjälten Kain. Kain inser att i denna by kan man spela Allan. Genom att konsekvent ljuga för alla så tillskansar sig Kain massor av guld samt det där mäktiga svärdet som Naja kunde ordna fram. Sen blir det slutstrid med ödlemän, gimps och hela fadderullan!

 
 

Minnesvärda scener: Kain föser i början av filmen undan Zegs bandyspelare från brunnen och lokalbefolkningen stormar ut för att dricka. Det blir spontant party och fyra lättklädda damer lyfts upp på brunnskanten för att dansa slampigt. Allt inom loppet av två sekunder. En annan scen som också innehåller tämligen mycket naket är på ett party som Zeg anordnar till Kains ära. Där dyker en dansös upp och håll i hatten: Hon har inte bara ett bröst, inte två...inte heller tre; utan fyra bröst! Mycket exotiskt. Sen kommer en orm ut ur hennes mage och biter Kain. Det hela var ett listig drag från Zeg för att komma åt Kain. Man kan tycka att det hade varit enklare att förgifta Kains ärtsoppa men sak samma; Kain åkte på en massa däng. Vi måste också passa på att nämna Burgo som är en ödleman tillika slavhandlare. Man skulle kunna likna Burgo vid ödlemännens svar på Lasse Kronér. Han är jätteglad hela tiden, skrattar och bjuder på sig själv. Han förgyller rutan var gång han tillåts vara med.

 
 

Minnesvärda citat: Kain tömmer brunnen på vatten och Zeg upptäcker detta. En halv sekund efter att det upptäckts att vattnet har sinat utspelar sig följande replikskifte:
Soldat (lite halvslött): "Water, water."
Zeg: "Quiet! No one will die!"

 
 

Omdöme: Inte det bästa genren har att erbjuda. Tyvärr vräker regissören enbart på med nakna tjejer men missar så mycket annat. Bataljerna är väldigt dåligt koreograferade och det duttas mest istället för rejäla hugg som lemlästar med kaskader av blod som följd. Hjälten har högt hårfäste kombinerat med tunt hår som rör sig som benen på en död spindel i ett glas vatten. En hjälte i sådana här filmer ska ha en frodig hockeyfrilla annars tappar man all trovärdighet. Dessutom led filmen av ett knivigt problem: Den lilla byn man valt att filma i är alldeles för liten, typ 12 kvm. Det blir alltid trångt och konstigt när många skådisar trycks ihop på alldeles för liten yta. Ärkefienderna Zeg och tjocksmocken Bal Caz bor bredvid varandra med en liten innergård mellan sig samt med bybor som desperat klänger efter fotfäste längs murarna. David Carradine, som spelar Kain, verkar dessutom fått för sig en massa tok under inspelningen. Dels så talar han sakta och lite sluddrigt vilket fick oss att tro att Kain eventuellt fick en stroke under sin ökenvandring. Sen när han går genom öknen i början av filmen så går han väldigt märkligt. Det påminde om hur ett barn går när de ska låtsas vara jättestora; sakta med stora kliv och märkliga axelrörselser. När han väl är framme i byn så går han normalt men i slutet så vandrar han ut genom byn igen likt en stor liten pojke.

 
 
Proffessor Plüngs kommentarer: "Ganska dålig faktiskt. Bäst är hjältens frilla och att alla vill göra affärer med honom trots att han är helt opålitlig."


Visste du att: Filmpostern till denna film överdriver både David Carradine's fysik och hårvolym. Notera också antalet bröst på den väna kvinnan vid hans fötter.



Inga kommentarer: