fredag 15 juli 2011

Bröderna bus på road trip!


Titel: Think Big
År: 1989
Land: USA
Genre: Action-Komedi
Publik: Daniel, Andreas, Johanna


Handling: Två köttkolosser till lastbilschaufförer misslyckas med det mesta och lyckas inte dra in tillräckligt med pengar för att betala av lånet på sin lastbil. De är jagade av kronofogden, vilket är lite märkligt för de har endast en avbetalning kvar och den skulle inte förfalla förrän om ett par dagar. De hindrar inte den alkoholiserade kronofogden som försöker sno deras lastbil när helst han får chansen. Samtidigt så uppfinner en genialisk sextonåringen Holly en mackapär som kan stänga av och på alla sorters elektroniska apparater. Synd för henne att hon sökte in till en skola som håller sina elever som fångar och snappar åt sig deras uppfinningar. Så skedde med hennes mackapär och skolans rektor ska sälja den till maffia-terrorister för en förnämlig summa. Men Holly fick nys om detta och flydde skolan med mackapären i högsta hugg. Men hur komma där ifrån? Varför inte smyga ombord på en lastbil som stannat vid skolan för att hämta en leverans med giftigt avfall? Varför skolan producerar så mycket giftigt avfall lämnas åt fantasin. Men nu har vi alltså två anabola-apor plus ett sextonårigt geni som jagas av allsköns skurkar. Det blir åka av!




Minnesvärda scener: David och Peter Paul är favoriter här på Film i Veckan. Tyvärr får de inte det utrymme de behöver i denna film. Det är alldeles för många andra karaktärer som ska tryckas in i tid och otid. Mycket trist. Hur som helst så finns det några minnesvärda scener. Så fort tvillingarna ska göra någonting så plockar de fram tokiga hattar och attiraljer för att sjunga ramsor som ska ge dem tur. De får fjanta sig inför kameran och njuter i fulla drag. I en mycket tät scen bjuder regissören på mycket snyggt koreograferad action: Det är slagsmål på en flygplats och en tvilling försöker rädda en annan från att bli trampad på ansiktet av en skurk. Men pass på! Bakom honom hörs ett flera sekunder långt: "Haaaaaaaaaaaaaaaayiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!". Och så poff blir han angripen av en andra skurk. Att skrika "hayiah" när man utför karatekickar har sannerligen fallit bort under de senaste åren. Vi tror att exempelvis Matrix-filmerna hade blivit så mycket mer övertygande med ett rågat mått "hayiah" varje gång det var fight. Regissören John Turteltaub (som bland annat gjort Nicholas Cage-filmerna The Sorcerers Apprentice och National Treasure) gör storverk med en scen där ett antal skurkar anländer i en bil. Läget är kritiskt: Vad göra? Lyfta upp bilen så klart! Tvillingarna tar i, lyfter bilen och skurkarna blir helt perplexa; de faller i något sorts apatiskt tillstånd. Rent psykologiskt ett mycket avancerat grepp av herr Turteltaub.



Vi måste nämna introt till filmen också. Medan skådespelarnamn visas på bilden så går en animation med två starka män i bakgrunden. Premissen är att en tjej är nära av träffas av tunga föremål och de starka männen räddar henne utan att hon märker vilken livsfarlig situation hon befunnit sig i. Utan att gå in på detaljer så lyckas denna lilla animation med konststycket att vara komplett ologisk, vilket är väldigt svårt med tanke på hur breda marginaler man har med vad som är logiskt i tecknad film. Som bonus så rappar David och Peter Paul under hela tiden ackompanjerade av världens minst svängiga beat.



Minnesvärda citat:

Tvilling 1: "Do you ever think about Dad?"

Tvilling 2: "Everytime I puke."


Omdöme: Tyvärr levererar inte killarna i denna rulle. Det är otroligt segt, men det är inte deras fel. Om man har studerat deras tidigare filmer såsom vi har gjort så vet man att för att utnyttja all den kreativa kraft som finns i dessa två herrar så ska men helt enkelt trycka REC på kameran och låta dem sköta resten. Annars blir det mest skit. Om man dessutom som producent tar in barbartvillingarna i en film får man ju för fan se till att inte slänga in en massa andra som kräver utrymme Både den stora fula snubben från ett par James Bond-filmer och ljudeffektskillen från Polisskolan är med. Deras insatser är helt överflödiga men likförbannat måste de vara med för de kostade säkert top dollar under 80-talet. Nu kan man nog få med dom i en film för en cheesburgare. Vi är väldigt besvikna, även fast bröderna Paul gör sitt bästa när de får chansen. Det krävdes två författare för att komma på storyn till Think Big samt tre manusförfattare att se till att det hela höll hela vägen in i VHS-spelaren (ingen biopremiär här inte). Det vi undrar är hur tre personer kan göra missen att slänga in så många springscener när man vet att Tvillingarna Muskelberg rör sig som djupfrysta kalkoner.



Visste du att: Detta är den sista filmen med David och Peter Paul som recenseras på Film i Veckan. Det påbörjades en till film 2005 som hette Souled Out men den lades ner innan den var klar. Synd på så rara ärtor!


Inga kommentarer: