söndag 28 april 2013

Underbarn uppfinner tidsresor


Titel: 100 Million BC
År: 2008
Land: USA
Genre: Sci-fi
Publik: Andreas, Daniel







Handling: Dr Frank Reno slarvar till det i labbet och skickar ett gäng soldater 100 miljoner år bakåt i tiden. Han suger på den karamellen i sextio år för att sedan besluta sig att hämta tillbaka sina soldater (varav en var hans bror). Han anlitar ett toppgäng med Navy Seals för att åka tillbaka i tiden med honom för att rädda de stackars 50-talssoldaterna. Väl framme i dinosarietiden så visar det sig att Navy Seals-utbildningens dinosauriedel är illa eftersatt. De plockas en efter en men räddas av 50-talssoldaterna som minsann tagit alla diplom som behövs för att fälla raptorer och springa ifrån tyrannosaurier. Det kostade fler liv än de som räddades men det var det värt! Nu åker vi hem, gänget! Fast tyvärr hängde en skräcködla med på resan hem och det blir ett himla ståhej. Sen sker ett antal mer osannolika händelser. Sen är det slut!



Minnesvärda scener: När Dr Reno anländer med sina Seals till forntiden så har de fått förhandsinformation om att det är cirka 50% lägre syrehalt på dinosaurietiden. Dock är det bara Dr Reno som skådespelar detta och flåsar som en varm hund medan de andra i gruppen är helt oberörda. I den dramatiska scenen där 50-talssoldaterna ska skickas tillbaka till 1950-talet så erbjuder sig Dr Reno att vara den som stänger tidsportalen, den som måste bli kvar i dinosaurietiden. Flera protesterar men Dr Reno hävdar bestämt att han är den enda som har utbildning i att sköta kontrollen till tidsmaskinen. När sedan en gigantisk tyrannosaurus lyckas ta sig till framtiden så framstår Dr Renos påstående som rätt tveksamt. Mot slutet av filmen så löper tyrannosaurien amok i Los Angeles. Kruxet är att de enda som har panik är skådespelarna, i bakgrunden flyter trafiken som vanligt och det går folk lugnt på gatorna. Det finns också en sergeant med i filmen som låter som Kermit. Bästa scenerna i filmen är dock de med löjtnanten som chefar över operationen: Han är så nöjd hela tiden. Han ser ut som att han fick en jättegod kaka till kaffet på morgonen och kan inte annat än mysa.



Minnesvärda citat: En av 50-talssoldaterna fråga Dr Reno om sin son som han inte sett på flera år: ”How's my son?” Reno svarar: ”He's OK.” Sen var det klart.



Omdöme: Problemet med denna film är inte att handlingen är osannolik eller att skådisarna suger. Dum handling är ju ett plus och skådisar som inte ens kan skådespela att de inte gör någonting är alltid bra. Det inte heller ett problem att specialeffekterna är i nivå med vad en femåring kan åstadkomma med kladdkritor. Nej, problemet är att filmen mot slutet försöker köpa tid. Det kändes som att när regissören och redigeraren satte sig ner för att klippa ihop filmen så upptäckte de att de hade cirka en timme film. Lösningen blir att i slutet av filmen låta folk springa och gå väldigt mycket fram och tillbaka. Det visas även mycket bilder på trafik i Los Angeles. Man får också känslan av att stora delar av filmen är inspelad på platser där filmteamet inte hade tillåtelse att vara. Labbet som huserar tidsmaskinen ser ut att vara en övergiven hangar. När dinosaurien går bananas i LA så smygfilmas utryckande polisbilar som sedan klipps in i filmen.



Filmen hade dock kunna bli mycket spännande om filmteamet jobbade mer med den riktigt sensationella historien: Dr Reno ser ut att vara 60 år gammal. Med tanke på att det första experimentet som Reno gjorde skedde för 60 år sedan varit spännande att se en film om underbarnet Baby Frank Reno som löser problemet med tidsresor innan han ens lärt sig gå.



Visste du att: Denna film hette Jurassic Commando i Frankrike. Gött!


Inga kommentarer: