söndag 11 mars 2012

Facklig ninjakonflikt i fiskeribranschen



Titel: Ninja: Silent Assassin
År: 1987
Land: Hong Kong
Genre: Action
Publik: Daniel, Andreas






Handling: Internationella storskurken (och ninjan) Rudolf mördar polisen (och ninjan) Alvins fru för att Alvin kommit för nära att avslöja Rudolfs listiga smuggla-knark-i-baguetter-plan. Alvin lackar så klart och följer efter Rudolf till Hong Kong för att hämnas. Nu ber jag alla sätta på sig säkerhetsbältena för nu blir det åka av. I Hong Kong slår sig Rudolf ihop med den skumme affärsmannen (och ninjan) Norman. Normans stora plan är att...jävlas med hamnarbetarfacket. Man får aldrig riktigt veta varför, men han måste vara bra trött på dom. Detta leder till att den unge hetsporren Edmunds far mördas. Och att Hong Kong-polisen försöker infiltrera hamnarbetarfacket.

Edmund vill hämnas på Tiger (som är chef för skurkarna som Norman använder för att bråka med facket). Rudolf å andra sidan är helt ointresserad av att ställa till det för hamnarbetarna. Han vill fortsätta att smuggla knark på dåliga sätt (han lärde sig inte av baguette-debaclet tidigare i filmen). Rudolfs stora plan är att smuggla droger via Peking genom Sovjet och in i Polen. Anledning: Galna planer ger störst avkastning. Detta bevisar han med att smuggla knark i basketbollar, läskburkar och vattenmeloner. Kanske kunde han försöka smuggla knark i rådjur som han binder fast i heliumballonger och låter driva med jetströmmen till Europa? Det är ju ÄNNU galnare och borde ge ÄNNU mer pengar. I alla fall: Handlingen är rörig och helt oväsentlig för vad som sker i filmen. Javisst ja, det finns en polis i Hong Kong som heter Gordon. Japp, han är också ninja.

Minnesvärda scener: Denna film innehåller ENDAST minnesvärda scener. Exempel: Filmen inleds med att två ninjor tränar. Båda har pannband som det står ”Ninja” på. De övar med kaststjärnor på dart-tavlor. En sån inledning kan inte gå fel! Ninjorna är klädda i glittriga kostymer och har magiska förmågor som att hoppa igenom väggar och trolla fram vapen. Allt är bra.

Men de två starkaste scenerna är den unge Edmund inblandade i. En av polisens infiltratörer, den tuffa tjejen i SS-mössa, möter Edmund och hans gäng ute på en byggarbetsplats. Och vilket möte! Edmund och hans polare dansar kung fu break dance! De hoppar och trixar men pass på Edmund! En bil! Ingen fara, Edmund hoppar undan. Pass på Edmund! En bil till! Ingen fara Edmund hoppar undan igen.

Efter att Edmunds far blivit mördad i den allt bittrare kampen inom hamnarbetarfacket så får Edmund reda på att mördaren hade två skorpioner tatuerade på sin mage. Efter detta så traskar Edmund omkring och river tröjan av folk till höger och vänster. Han går till och med så långt att han tvivlar på tjejen i SS-mössa. Han river av henne tröja och då slår regissören Godfrey Ho på stortrumman och slänger in ett stycke Wagner. Mycket pampigt. Man får också en påminnelse om hur annorlunda det var att flyga innan 11:e september 2001. När Alvin ska flyga till Hong Kong så packar han noggrannt ner sina ninjaknivar och kaststjärnor i handbagaget.

Minnesvärda citat: Genom hela filmen förekommer dubbning. Och alla som talar använder inte under några som helst omständigheter kommatecken. Följande citat är inte jättekul om man inte sett filmen men det lät fantastiskt. En man säger snabbt:

What do you mean? I don't understand you.” Ett annat bra citat är när polisen Gordon läxar upp en småkriminell kille: ”I'll kill you if you are lying! SHIT!”


Omdöme: Så bra så att hälften vore nog! Det är uppenbart att det är två filmer som klippts ihop till en. De asiatiska skådisarna befinner sig aldrig i samma scen som de västerländska förutom en mycket märklig scen där Norman talar med Tiger som aldrig befinner sig i samma bildruta som honom. Detta gör ingenting för Godfrey Ho har sannerligen plockat russinen ur kakan. Det är sånt drag i denna film att den lämnar all konkurrens bakom sig i ett dammoln. Kineserna bidrar med vansinniga stunts och usel dubbning medan västerlänningarna jobbar hårt med läckra ninjakläder och skådespeleri som är så dåligt att det får dippen att skära sig och chipsen att tappa smaken. Det bör nämnas att alla västerlänningar i filmen utom Gordon och Alvin snittar kring 19 år oavsett vad de ska porträttera. Och att alla asiatiska poliser bär trench coat och hatt oavsett väder. Fantastiskt!

Visste du att: Regissören Godfrey Ho nu är lärare på Hong Kong Film Acadamy. Som sig bör.

OBS! SLUTSCENEN! OBS: SKITBRA!

Inga kommentarer: