söndag 9 september 2012

"Heroes are not made, they are cornered"



Titel: Mammoth
År: 2006
Land: USA
Genre: Skräck/Action
Publik: Daniel, Andreas






Handling:We have an Alien possessed Mammoth on the loose and if we don´t kill it, the Government is gonna kill us all!” Vem skulle inte vilja se en film som innehåller den fantastiska repliken?

Mammoth tar sin början på nationalhistoriska museet i Louisiana. Där jobbar Frank, en riktig arbetsmyra, så pass mycket att helt glömmer bort sin dotter Jacks födelsedag! Och när det gamla vägguret klämtar 15:14 med buller och bång, vaknar han ur sitt adrenalinstinna jobbrus och skyndar hemåt. Frank är så stressad att helt glömmer bort att för bara ett bar minuter sedan gjorde han antagligen den mest fascinerande upptäckten i mänsklighetens historia; han fann ett självlysande objekt inbäddad i kroppen på en enorm djupfryst mammut. Detta ljus skickar en signal till ett rymdskepp, varpå en enorm meteor slår ner i museet, väcker mammuten som omgående klubbar ihjäl en vakt och suger ut hans själ med snabeln. Polis tillkallas och situationen är minst sagt allvarlig. Men Frank, som blir vittne till detta, bekymrar sig inte kring detta. Han har ju en sur dotter hemma som väntar på paket.


Med en morgonsur mammut som går bärsärk i staden tvingas den amerikanska regeringen agera. De skickar två hemliga agenter, som tydligt influerats av den populära filmen Men In Black. Den ena av dem får tämligen omgående sitt huvud avslaget av en mammutsnabel, den andra springer mest runt och ser allvarlig ut.
Den stora frågan kvarstår: Hur ska man få stopp på denna best?


Minnesvärda scener:

Innan helvetet bryter ut, då mammuten börjar spetsa, stampa och snabla sönder allt och alla, bevittnar stadens befolkning ett ljusklot flyga över himmelen. En ung man pekar med sin hand och säger ”Look …!” En sekund går … två sekunder … Han håller fortfarande upp handen. Tre sekunder … fem … Fingret pekar fortfarande rakt upp. Till slut undrar vi om hans stackars arm har låst sig olyckligt. Eller kanske att regissören fått en hjärtattack och dött. Tio sekunder gick och vid detta laget satt redaktionen och skrek ”klipp för fan”. Och se på tusan: det klipptes. Efter detta så brakade allt lös och mammuten smet ut ut museet efter att ha haft ihjäl vaktmästaren. Frank anländer till platsen och möter den lokala sheriffen och hans två sidekicks. Det uppstår en extremt märklig serie repliker. Sheriffen beter sig ungefär som Sheriffen av Nottingham, dvs som en maktfullkomlig medeltida skurk. Hans kumpaner är lite som mexikanska fyllon från nån misslyckad spaghettivästern. Det går inte att förstå vad som hänt mellan sheriffen och Frank, vad som händer när scenen utspelar sig eller vad resultatet av scenen var. En mästerlig uppvisning i ruttet manus, inkompetent regi och undermåligt skådespeleri!


Franks dotter, Jack, (Idiotiskt val av namn) blir uppvaktad av en ung herre vid namn Squirrelly (Fantastiskt val av namn). Som en romantisk gest bjuder han med henne på rejv i skogen. Där finns härligt höga killar och tjejer som maniskt vinglar runt med frånvarande blickar och fåntratts-leenden. Musiken slår sig fram mellan trädstammarna och ljusen blinkar rytmiskt. Vilken stämning! Då tar Squirrelly fram sin ipod och två set med hörlurar. Hennes reaktion blir om om de gör det varje gång de går ut. Sedan studsar de runt och trasslar världsvant in sig i fyra hundra meter audiokablar.

Minnesvärda citat:
Frank försöker förklara för sin far att det inte alls är lätt att vara far till en dotter:
”If you have a boy, you only have to worry about one wiener. If you have a girl, you have to worry about every wiener in the hot dog cart.”


Omdöme:
Vi har aldrig sett mammutar på bloggen så det var med stor entusiasm och förväntan vi pressade in VCD:n i spelaren. När sedan sluttexterna rullade, ställde vi oss frågan vad vi lärt oss. Tja, den här filmen handlar mer om ångesten över att glömma bort sin dotters födelsedag än ett förhistoriskt monster som krossar allt och alla. Till och med när Frank, efter att ha bevittnat en meteor som slagit ner i sitt kontor, fått sin bil förstörd av mystiska energi-fält, upptäckt att museets säkerhetsvakt inte bara blivit krossad av en av sina utställningsobjekt som plötsligt efter 12000 år vaknar till liv, utan även fått sin själ utsugen ur sin kropp av en lika gammal snabel, ändå oroar sig mer över det faktum att han inte bakat en tårta i tid.


Filmen lider även brist på både skådespel och dialog. Till och med alla de italienska filmerna vi recenserat på bloggen, som vi tyckt haft otroliga brister i engelskt vokabulär (Ungefär i stil med: ”Woman! Me wants tits!” ”I kill you now, don´t you know!” ”Apocalypse is shit situation!” ) framstår som rena rama Shakespeare i jämförelse. Och filmen blir ju inte bättre av att mammuten spankulerar runt som överste Hathi ur djungelboken.


Visste du att: Bloggen är så pass populär att filmer skickas till redaktionen. Riktiga filmer! Med fodral och allt! Visste du också att anledningen till att mammutarna dog ut var att det inte fanns några  papputar.


Inga kommentarer: