lördag 23 januari 2021

Marvel’s Cats



Titel: Cats

År: 2019

Land:USA

Genre: Superhjältefilm

Publik: Daniel, Rita




Handling: Tänk er en stad befolkad av något som enbart kan beskrivas som kåta lemurer. Tänk er också att vissa av dessa lemurer har superkrafter såsom förmågan att hoppa högt, steppa genom dimensioner samt utföra hypnotiska danser. Nu börjar ni fatta va? Marvel har slagit till igen med ett nytt kapitel i det som i folkmun kallas Marvel Cinematic Universe! Denna film utspelar sig ungefär samtidigt som Thanos samlar på sig de där magiska stenarna men berättar en helt egen historia. Det handlar om kampen mellan lemurerna för att bli den utvalda Superlemuren som ska skydda de andra lemurerna mot ondskans krafter. Enligt lemurernas uråldriga traditioner utkämpas kampen om att bli Superlemuren i en legendarisk arena kallad the Egyptian och många är de kraftfulla lemurer som deltar: Mr Mistoffelees, trollkonstnären! Asparagus, den visa gamla hypnotisören! Bustopher Jones, den gigantiske! Rum Tum Tugger, den flinke! Åh, dessa ädla lemurer! Men det finns också skurkaktiga lemurer som tjuvarna Mungojerrie och Rumpleteazer och slagskämpen Growltiger. Men skurkigaste av dem alla är Thanos’ utsände Macavity! Mitt i denna våldsamma uppgörelse hamnar Victoria (som är en mesig lemur som ingen på redaktionen fattar varför hon är hjälte för). Hur det hela går? Svårt att säga för Marvel har verkligen tagit ut de kreativa svängarna här. För detta är en film där normal berättande åsidosätts för att kunna visa hur slampiga lemurer går ut i strid!




Minnesvärda scener: Stridsscenerna i Marvel’s Cats är så elegant koreograferade att de närmast kan beskrivas som dansnummer! De slinkiga, åmande och stönande lemurerna far omkring i en halsbrytande hastighet, där de gnuggar sig mot varandra i upphetsade poser. Om de inte vore stridsscener skulle det kännas otroligt fel och äckligt. De scener som verkligen fick redaktionen att kippa efter andan var när vi insåg att Thanos “snap” också skedde i denna del av Marvel’s unviversum: Den lede Macavity förvandlade sina konkurrenter till damm, nästan som om han kunde styra vilka som skulle räknas in i de 50% som skulle försvinna.



Det är ett otroligt arbete Marvel har lagt ned på att få allt att hänga ihop. Hatten av från Film i Veckan. En annan otroligt kul grej för oss Marvel-nördar var när den fluffiga gamla lemuren Deuteronomomonomemy helt plötsligt bröt fjärde väggen i en fin blinkning till Deadpool som ju Marvel har rättigheterna till nu. Den ojämförligt mäktigaste scenen var när den dimensionshoppande Skimbleshanks steppade sig genom tid och rum i ett exempel på ren Hollywood-magi! Man kunde nästan känna effektmakarnas övertidstimmar slå en i ansiktet när Skimbelshanks visade vad han gick för.




Minnesvärda citat: Rita när hon såg Ian McKellen sminkad till lemur slickandes mjölk ur en tallrik: “Detta är inte värdigt.” Resten av redaktionen tyckte det var mycket värdigt och förstod att detta var ett så kallat “Oscar moment”.

 



Omdöme: Vi på redaktionen är otroligt spända på hur de överlevande lemurerna ifrån denna film ska inkorporeras in i nästa fas av MCU. Det finns otroliga möjligheter! Tänk er att se Skimbleshanks steppa sig fram i rymden bredvid Captain Marvel! Eller Loki slå sig ihop med Mungojerrie och Rumpleteazer. Ja, ni kanske förstår vart det här barkar: Film i Veckan rekommenderar denna film helhjärtat! Är ni fans av Marvel eller till och med DC så måste ni se Marvel’s Cats. (Också om ni gillar mjukporr med folk i tajta pälskläder bör ni se denna film.)

 



Visste du att: Ian McKellen har vunnit sju Laurence Olivier Awards, en Tony award, en Golden Globe award, etc, etc, så nog är det dags för den där Oscarn nu?









































 

 


2 kommentarer:

midgard.tortuna sa...


Kära Film i Veckan. Jag är en snubbe på 54 jordsnurr som blev nyfiken på en av skurklemurerna och jag vill gärna veta mer om slagskämpen Growltiger!

Film i Veckan sa...

Growltiger förstår du, bor på en pråm. Han är förvisso en slagskämpe men verkar helst vilja ge sig på gamla, eller alternativt, tjocka lemurer. Hans favorit att läxa upp är kombinationen: En tjock gammal lemur.