lördag 18 april 2015

Digital kärlek





Titel: CyberTracker
År: 1994
Land: USA
Genre: SciFi, Action
Publik: Daniel, Christian, Spong






Handling: CyberCore Corporation. Lägg namnet på minnet. För någon gång, ca efter 2014, kommer de lansera ett helt datorbaserat brottsbekämpningssystem. Shit! Det var ju inte alls länge sedan. Vi snackar cyborgs. Heta, vältränade cyborgs. Med perfekta hjältehakor. De skickas ut efter alla som är stygga och ger dem ett rejält kok med död. Högsparkande Eric jobbar för CyberCore Corporation som säkerhetssnubbe. Han är en schysst snubbe. Han gillar att supa sin köksdator full (genom att sänka dess perceptionsförmåga med ett fiffigt litet kommando), få den att säga att den älskar honom och sånt. Helt enkelt en sund kille med en sund attityd gentemot maskiner. Tyvärr jobbar han för en typisk Evil Corporation så det skär sig rejält. Så han går med i någon sorts motståndsrörelse, knackar ner ett handfull CyberTrackers och räddar mänskligheten från datorerna.



Minnesvärda scener: Den kanske finaste scenen i hela filmen är ett mycket kort ögonblick där Erics före detta kollega, men numera fiende, blir lite fruktsugen. Han plockar upp en banan. Den ser god ut! Sen tar han fram en liten kniv och skär den diagonalt tvärs över. Så äter ingen människa i hela världen banan. Alla scener där skådisen som spelar Eric (Don ”The Dragon” Wilson) ska vara känslomässig är himla bra. The Dragon må kunna utföra flinka sparkar, men han kan inte skådespela. Sånt uppskattas som bekant av vissa mindre nogräknade filmbloggar. I slutet av filmen, när allt ordnat sig, så kommer en vacker strandscen. Dessvärre är det den sunkigaste stranden som någonsin filmas. Man kan nästa skönja kanylerna, de döda fiskarna och plastpåsarna bland all rutten tång.



Minnesvärda citat: Eric kollar på en gammal film på sig själv och hans döda fru:
Eric: ”Hi, what are you making.”
Död fru: ”Stew. It's your favorite.”
Han är en spännande kille den där Eric.



Omdöme: Det var väl ingen top notch-rulle detta, va? Men det ska sägas att Eric är en hyfsat kompetent kille, han hade på egen hand fixat hela det där debaclet i Terminator-filmerna i ett nafs. Och nyckeln till detta är att han har en sån intim relation med maskinerna. Han är som Dian Fossey med hennes gorillor, John Smith med Pokahontasarna eller Bobo och Gnuttarna: För att förstå en annan kultur eller art måste man hänge sig åt deras liv så pass mycket att man lever deras liv. Tänk på det John Connor. Din lilla snorunge.




Visste du att: Don ”The Dragon” Wilson har 11 kickboxningstitlar men ingen Oscar.


Inga kommentarer: