söndag 25 september 2011

Som Die Hard - fast inte alls.


Titel: Project Shadowchaser

År: 1992

Land: USA

Genre: Action

Publik: Andreas, Daniel, Johanna


Handling: En väloljad android vid namn Romulus smiter från det laboratorium han skapades i. Det första han gör är att hyra Die Hard på VHS. Lite senare attackerar Romulus och hans nyvärvade terroristpolare en skyskrapa, nej förlåt; ett sjukhus som ligger i en skyskrapa. Lite orginellt sådär. De tar ett gäng till gisslan och som grädde på plagiatmoset får de presidentens dotter som en av gisslan. Filmen utspelar sig i framtiden och USA har tagit jättekliv mot ett vänligare samhälle. Obama må vara den förste nästan svarta presidenten men i denna film är presidenten gift med en ödla. Det hade aldrig tolererats i dagens USA! Att the First Lady är ödla baserar vi helt på att hennes dotter ser ut som en ödla. Men hon är inte det enda djuret med en framträdande roll i denna film. FBI får ju naturligtvis huvudbry när denna gisslansituation uppstår. De bestämmer sig för att tina upp en arkitekt som legat nedfrusen pga nåt brott han utfört. Dessvärre klantar de sig och tinar upp den apliknande fotbolsspelaren Dessilva. Dessilva håller masken och erkänner inte att han faktiskt inte är den arlitekt de ville ha förrän han är djupt insyltad i gisslansituationen. Varför FBI vill ha en arkitekt för att rädda gisslan? Arkitekten ritade huset där det hela utspelar sig. Därför får han följa med FBI, beväpnad som alla andra. Sen dör alla FBI-nissar och Dessilva ger sig ikast med terroristerna och deras mördar-android till ledare. Det hela slutar med att Dessilva häller en öl över sig.

Minnesvärda scener: Filmen utspelar sig i framtiden, förutom androiden så gestaltas den nya tiden med faxmaskiner som skriver ut på båda sidor av pappret. I övrigt är det tunnt med schyssta scener. Noterbart är att de som dör i filmen har ungefär 2-3 dödsscener innan de slutligen dör. En terrorist blir först skjuten, sen dyker han upp igen och försöker dra ner Dessilva i ett hisschakt men misslyckas och faller själv däri. Romulus själv dör fem gånger vara den mest spektakulära är när Dessilva sprutar ner Romulus med en brandsläckare och sedan tänder eld på skummet så androiden fattar eld. Jättekonstig brandsläckare. Scenen då Dessilva väcks från sin djupfrys är intresssant. Hans skägg har tydligen växt medan han låg där och det lösskägg som användes på skådisen ser ut att limmats ihop från hela filmteamets armhålor. En scen som lämnade oss perplexa var en kort scen där androiden Romulus tar av och på sig sin jacka ackompanjerad av pampiga keyboardkörer. Den slängs bara in och det finns ingen förklaring till varför.

Minnesvärda citat: De bästa citaten kommer från när FBI kommunicerar med sina walkie-talkies.

FBI: ”This is Hawk, whats your status Chicken Hawk?”

Helikopterpilot: ”This is Bird Dog, we are in position.”

Omdöme: Slöseri med tid. Filmen består till 30% av krypande i ventilationstrummor, 30% dialog som väses, knorras eller flåsas fram så man inte hör ett ord. Resten av filmer är en kombination av de båda. Skådisen som spelar Romulus är så kass att han inte ens kan inte lyckas med det enklaste av skådespelaruppdragen: Att spela robot.

Visste du att: Budweiser och Pepsi har ett par övertydliga produktplaceringar i denna film. Någon på dessa jätteföretag har alltså läst manus och sagt: ”Det här blir jävligt bra.”

Inga kommentarer: