söndag 30 mars 2014

Sexy Sassy Ladies



Titel: Death Bed: The Bed That Eats
År: 1977
Land: USA
Genre: Skräck / Art house
Publik: Daniel, Karl
Handling: Det är en lustig historia faktiskt! Jo, det var så här: En ande som bodde i ett träd kärade ner sig i en sexy sassy lady. Anden hade lite bekymmer med hur han exakt skulle locka till sig denna sexy sassy lady. Lösningen var självklar: Anden trollade fram en säng, för är det nåt en sexy sassy lady inte kan motstå så är det en säng. Eller hur, bros?! Wooh, wooh, wooh, wooh! Hell yeah! High fives hela vägen runt! Någonting gick tyvärr snett och sängen fick ett eget liv och började ägna sig åt att locka folk till sig och sedan äta upp dem. Ta tillbaka alla high fives! Som om inte det vore nog så har en av sängens tidigare offer blivit bunden till en tavla som finns i samma rum som sängen. Där sitter han i sin tavla och gör sitt jobb som filmens berättare. Sängens mycket misantropiska livsstil gör att den till slut (efter några hundra år) hamnar i en källare på en ödetomt. Men det hindrar inte tre sexy sassy ladies från att hitta den...



Minnesvärda scener: Helt klart så är det scenerna när folk ”överrumplas” av sängen som är de bästa scenerna. Exempelvis så slår sig två gangsters ner i sängen för ett parti kort. Kanske hade detta parti kort fått sexy sassy konsekvenser om sängen låtit gangstrarna fortsätta men tyvärr så börjar de långsamt sjunka ner i sängen. De tar det dock ganska piano. Skjuter lite ner i sängen, ser lite stissiga ut sen så är det över. En detalj som är oerhört irriterande är att när sängen äter så har regissören valt att sätta micken precis framför munnen på en skådis som sedan smaskar ljudligt på allsköns knaprigheter samtidigt som det görs uppskattande grymtningar. Vidrigt.



Mot slutet av filmen så får de som får antas vara filmens två hjältar en idé: De ska knivhugga den onda sängen till döds. Den krullige hjälten glider fram till sängen, höjer kniven och tjoff! Hans händer åker rakt ner i sängen och sängen mumsar för fulla muggar. Krullet lyckas dra ur händerna i sängen men åh nej! Allt kött på händerna är borta! Fast den enda reaktionen vi får på detta är att Krullet håller upp sina skeletthänder framför sig och ser lite besviken ut. En mindre dramatisk scen är när två av de tre kvinnorna som hittar sängen i början av filmen slutar leta efter den tredje (som sängen glufsat i sig). De bestämmer sig för att ha picknick istället. Det plockas fram två burkar inlagda grönsaker, en plastkorv fylld med något som liknar slapp pölsa samt två apelsiner ur picknickkorgen. Mumma!

Minnesvärda citat: Gangster 1 till Gangster 2: ”This is the stupidest hideout I've ever seen.” De båda sitter då i demonsängen med fördragna draperier så att ingen kan se dem.



Omdöme: Denna film hade lätt kunnat avfärdats som en i mängden av dåliga skräckfilmer. Exempelvis har den knasige gnomen Patton Oswalt ett relativt känt stand up-segment där han raljerar kring hur dum idén är med en säng som äter människor är (och bevisar att han uppenbarligen inte sett filmen genom att återge helt fel handling). Nej, det som gör filmen till en dynghög är att den helt uppenbart är en konstfilm. Nu är inte konstfilm något främmande för denna blogg. Men Death Bed är extremt självupptagen med exempelvis pretentiösa kapitelindelningar som heter Breakfast, Lunch, Dinner och Just Deserts. Berättaren som sitter i tavlan och förklarar för publiken om händelseförloppet är så självgod att han förmodligen kan livnära sig enbart på sina höga tankar om sig själv. Och när filmen försöker driva lite med skräckgenren sker det med med så många ironiskt ensamt höjda ögonbryn att de tillsammans skulle kunna lyfta en finlandsfärja. Nej, denna film är gjord av en misslyckad konstfilmare som i sin iver att få filma nakna sexy sassy ladies och samtidigt kunna behålla sin cred på konstskolan går ner sig i det segaste träsket som filmats. Denna film går inte att gilla bortom titeln, som på sin höjd kan ge ett litet leende.



Visste du att: Regisörren George Barry gjorde inga fler filmer efter denna. Varför då? Jo, för att han suger.  


lördag 22 mars 2014

Nej, inte död alls.

Kära läsare,

På grund av en lång rad med oväntade händelser så har bloggen legat lite lågt. Det har varit en komplicerad tid för hela redaktionen och det är svårt att förklara exakt vad som skett under denna period. Men, en bild säger mer än tusen ord:


Vi hoppas att ni förstår och att vi slutar få dödshot i inkorgen i fortsättningen. Det kommer fler recensioner snart. Väldigt snart.

mvh,

Redaktionen