söndag 8 september 2013

Master Ninja Gordon IGEN!


 
Titel: Ninja Dragon
År: 1986
Land: Hong Kong
Genre: Kriminaldrama
Publik: Daniel, Christian, Spong








Handling: En gangsterboss blir mördad och det blir en kamp om makten mellan bossens dotter och en rivaliserande gangsterboss. Men skit i det! På annat håll i en annan film som är gjord tio år senare spelar en grupp skumma affärsmän kort om stora summor pengar och investeringar. Den mustaschprydde Gordon är den som kammar hem det mesta och de andra blir sura och ringer upp sina kriminella kollegor i 70-talsfilmen som recensionen inledes med. Hur är detta möjligt? Självklart är det Godfrey Ho som har farit i farten igen! Han har tagit en gammal actionrulle från 70-talet och kompletterat den med lite fräsch ninja-action. Och, just det...Gordon heter självklart Ninja Master i förnamn! Härliga tider!





Minnesvärda scener:
Till skillnad från tidigare Godfrey Ho-rullar som redaktionen haft äran att beskåda så är det ingen kung fu-action i denna film. Istället är det idel skjutvapen som används. Coola killar i hattar skjuter hejvilt på varandra och allt detta pangande kulminerar i en shoot out som påstås ske i ett casino. Av miljöerna att döma sker allt i en lagerlokal som är full med mjöl. Det dammar helt vansinnigt mycket men det riktigt fräcka är hur det skjuts. Detta är kung fu-skjutande. Folk viftar med vapnen som om de vore nunchuks eller samurajsvärd. Och när de dör ska det göras på snyggast möjligast sätt: Röra upp så mycket damm som möjligt, ramla så akrobatiskt som möjligt men ta fruktansvärt lång tid på dig tills du dör. 




Sen finns ju självklart ninjascenerna: Det kastas puffbomber, hjulas och hoppsparkas nåt vansinngt mycket. Men en scen tar priset: Gamle Master Ninja Gordon står inoljad och gör diverse meditativa rörelser. Man förstår varför han har epitetet Ninja Master. En annan fin scen är när Gordon och hans affärskollegor spelar kort om hus, båtar och bilar så använder de gigantiska Monopol-liknande pjäser som symbol för de kopiösa summor pengar som byter ägare. En snilleblixt av Godfrey!



Minnesvärda citat: Ninja Dragon är dubbad - kasst dubbad - och det bästa citatet kommer från en märklig dubbningsmiss. En kvinna öppnar en dörr åt en man som knackat på. Hon säger ”Hello?”. Inget konstigt kanske men just i det tillfället så lät hon som grodan Kermit. Det var nämligen en man som försökte härma hennes röst. Kanske var tjejen som gjorde hennes röst sjuk och nån fick hoppa in och göra just den repliken. Hur som helst: Supersköj.




Omdöme: Godfrey Ho är den mest recenserade regissören på denna blogg. Men av en självklar anledning: Han levererar alltid kvalité. Filmerna han använder som grund är alltid bra och den kassa dubbningen gör det ännu bättre. Sen adderas de nyinspelade ninjascenerna som grädde på moset. Resultatet gör oss här på redaktionen aldrig besvikna. 




Dessutom var handlingen i Ninja Dragon lite lättare att följa än tidigare filmer vi sett. Scenerna som skulle koppla ihop filmmaterialet var smartare gjorda än andra Ho-rullar. Karaktärerna talade inte bara i telefon mellan filmerna utan karaktärerna befann sig till synes i samma park eller samma massagesalong när de talade med varandra. Ninja Dragon innehåller också fler självsäkert leende skurkar per capita än någon annan film vi sett.




Visste du att: Godfrey Ho har jobbat som regiassistent åt John Woo. Det borde varit tvärtom!